Раси на најголемите зајаци во светот

Огромни зајациПовеќето луѓе во светот со зборот "зајак" претставуваат мали крзнени животни со долги уши. Оваа претстава на животното има развиено се должи на фактот дека повеќето зајаци не растат во должина повеќе од 50 см. Но, во светот постојат големи зајаци, чија должина може да биде повеќе од 50 см, а некои поединечни случаи на може да достигне големина, дури и повеќе од 1 метар.

Има околу десет такви видови од целиот свет. Повеќето од овие гигантски животни се чуваат за индустриски цели: волна, месо. Но, постојат некои егзотични љубовници кои ги зачуваат зајаците како миленичиња.

Раси на најголемите зајациНиз целиот свет и има околу десетина видови од најголемите зајаци, но некои раси се многу популарни.

  1. Белгискиот гигант (Фландрија). Раса зајакВо прилог на двете имиња на оваа раса, постои трета - Ризен. Оваа раса на гиганти не е само најпопуларниот одгледувач, туку и најстарата, бидејќи нејзините први претставници се родени во 16 век во Белгија. Просечната должина на телото на зајакот може да достигне 70 cm, а ушите може да пораснат до 18 cm. Должина на торзото на поединечни поединци може да достигне 1 метар. Покрај долгата должина, белгиските гиганти имаат значителна тежина, што во просек може да варира од 6 до 8 килограми. Но, постојат некои поединци кои можат да тежат дури и повеќе од 12 килограми. Белгиските претставници многу често се поставуваат како домашни миленичиња, бидејќи се паметни, добро ги третираат децата и многу ги сакаат грижливоста и милувањето. Но, имунитетот кај зајаците е слаб, па затоа бара посебна грижа и исхрана. Белгиските гиганти со право се сметаат за најголеми во целиот свет, бидејќи сите сопственици на рекорди кои некогаш влегле во Гинисовата книга на рекорди претставници на оваа конкретна раса.
  2. Ангорски зајак. Гигантите од расата Ангора доаѓаат од Турција, а на територијата на Европа тие се појавија во средината на XVIII век. На почетокот таквата раса беше многу популарна меѓу луѓето од горниот свет, кои ги започнаа за забава и забава. Но, до денес тие се чуваат главно за продажба на волна, кој расте до 25 см. Тежина на животните Angora се одгледуваат во просек од околу 6 килограми, но, се разбира, постојат некои случаи на двете големи и помали димензии. Еден месец од возрасен може да се чешла до 200 грама пената.
  3. Сивиот џин. Сиви гиганти беа одгледувани со премин со Белгијците во минатиот век. Од неговите колеги сива гиганти имаат наследено многу на телесната тежина, која во возрасни може да достигне до 7 килограми и должина -. Во просек од 66 см сива гиганти се карактеризираат со нивниот отпор кон одредени болести. Одгледувачите држат такви животни главно за кожата.
  4. Белиот џин. Првите претставници на белиот гиганти се појавија во Германија, одгледувани од германски одгледувачи со преминување на три други раси - белиот флант, сивиот гигант и советскиот шиншил. Карактеристична особина на овие животни е густо крзно и црвени очи со бело снег. Зајаците на албинос имаат прекрасен изглед и мирен карактер, така што тие често се чуваат како миленичиња. Тежината на возрасно лице може да биде до 6 килограми.
  5. Советски шиншила. Оваа раса го добила своето име поради неговата прекрасна боја. Првите зајаци на шиншила биле добиени со вкрстување на обичните зајаци со бели гиганти. Во просек, тежината на возрасно животно достигнува 5,5-6 килограми. Меѓу одгледувачите, советската шиншила е позната по својата нескротливост во грижата, издржливоста и плодноста.

Најголемите претставници на карпите

Најголемите зајаци кои некогаш влегле во Гинисовата книга на рекорди, ги подигнала англичанка Анет Едвардс. Сите рекорди-гиганти претставници на истата раса - флан. Првиот рекордер е Роберто. Но, во текот на изминатите десет години, најпознатиот од двајцата претставници на белгиските гиганти - Дариј и Ралф.

Зајаци рекордери

  1. Дариј е актуелен шампион. Секоја година претставниците на Гинисовата книга на рекорди го дефинираат најголемиот зајак во светот. До денес, актуелниот рекордер е зајак по име Дариус, тој се осврнува на расата на белгиските џинови. Тежината на гигант денес е 22,2 килограми, а должината е 1 метар 30 см.
  2. Ралф - поранешен шампион. Кои раси на зајаци се подобри за одгледување?Претходен светски рекордер исто така претставник на расата на белгиските гиганти. Во целиот свој живот, џиновски зајак, прекарот Ралф, двапати ја посетил Гинисовата книга на рекорди. За првпат Ралф беше во книгата на Гинис со тежина од 19 килограми, по вторпат доби со тежина од 22 килограми. Но, до денес, кои влегуваат во книгата на Гинис критериуми се ревидира, а сега главен критериум за избор не се смета за тежината и должината на телото, па првото место Ралф даде неговиот брат Дариј.
  3. Џеф - иден наследник. Во моментов, актуелниот рекордер Дариус веќе станува достоен наследник на неговиот син Џеф, кој денес на возраст од една година веќе има должина од околу еден метар и подоцна може да заземе водечка позиција, како најголем зајак во светот.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Нов Зеланд зајак, црвени и бели под-видовиНов Зеланд зајак, црвени и бели под-видови
Зајаци-гиганти: најголемите зајаци во светотЗајаци-гиганти: најголемите зајаци во светот
Листа на најголемите животни во светотЛиста на најголемите животни во светот
Раса белгиски флан: правила на грижа и одгледување на зајациРаса белгиски флан: правила на грижа и одгледување на зајаци
Раси на зајаци, со фотографии и имињаРаси на зајаци, со фотографии и имиња
Очекуван животен век на декоративен зајакОчекуван животен век на декоративен зајак
Опис на видовите и расите на зајаци со фотографииОпис на видовите и расите на зајаци со фотографии
Ангорскиот зајак е кожен расаАнгорскиот зајак е кожен раса
Како да се грижи за декоративен зајакКако да се грижи за декоративен зајак
Зајак бел гигант: карактеристики на расаЗајак бел гигант: карактеристики на раса
» » Раси на најголемите зајаци во светот
© 2022 AjLota.com