Ако мачката има 38 хромозоми, колку ги имаат во мачка

Колку хромозоми кај мачкиХромозомот е структура која содржи нуклеинска киселина и е одговорна за чување, извршување и пренесување на информации за наследни особини. Се базира на молекулата на ДНК - деоксирибонуклеинска киселина. Постојат два вида хромозоми:

 • еукариоти - содржат ДНК молекули во јадрото и митохондриите;
 • Прокариоти - структурите што содржат ДНК се наоѓаат во денлуклеаризирана клетка.

Хромозомите во јадрото се долги синџири со генетски информации. Ген е единица на наследство на живи суштества, место на ДНК. Хромозомите исто така, повика наследство честички, тие го сочинуваат еден пар - човек од 23 години, тоа е целата наследни информации, идентитетот на 46 честички.

Бројот на хромозоми кај животните

Во мачки, бројот 19 хромозомски парови, а вкупниот број на честички наследство - 38. Секој ген е одговорен за посебна функција на организмот, а многу од нив да комуницираат едни со други и уште една карактеристика може да се контролира од страна на неколку гени, но тие се тешко да се учат.

Клетките се формираат од ДНК и хромозоми. Можеме да кажеме дека хромозомот е молекула на ДНК и содржи многу гени. Бројот на хромозоми во различни животни може да се совпаѓа, на пример, свињата е со ист број како онаа на мачка - 38. Најмалку наследство честички забележани во дождовни глисти (2). Мравките се исто така рекордери во овој поглед: кај женските честички од 2, и кај мажите воопшто 1.

Последниот пар хромозоми кај машки човек има форма XY, а кај женките XX. Истото важи и за повисоките животни, вклучувајќи ги и мачките и кучињата. Но, бројот на молекули за секој вид на животни, иако постојано, но различен по количина за секој организам:

 • зајак - 48;
 • речен рак - 196;
 • мајмун - 54;
 • крава - 60;
 • коњ - 64.

Меѓу животните, најбројните хромозомски групирани во хрчаци (92), малку помалку кај hedgehogs (90). Минималниот број на такви молекули во кенгурите е 12. Врз основа на примероци од замрзнати ткива мамут открил дека имал 58 хромозоми.

Честички на наследството на мачки

38 хромозоми кај мачкиНауката за генетика се занимава со проучување на наследноста и бројот на хромозоми. Бројот и структурата на честичките наследност кај секој вид животни е константен параметар и се нарекува кариотип. Секое отстапување може да предизвика наследни болести, појава на неактивни поединци или нови видови. Сите парови на хромозоми, и нивните мачки 19, се исти во форма и изглед. Исклучок е еден пар, одговорен за сексуалните карактеристики - има честички наследност од различни големини: женскиот пол на X хромозомот е поголем и машкиот пол е помал. Полот на идната индивидуа зависи од нивната комбинација при оплодување.Информациите вградени во ДНК се нарекуваат генотип, а надворешното изразување на карактеристиките е фенотип. Сите гени се спарени - еден од мачката и мачката. Еден од нив е доминантен, посилен и одредувајќи ја манифестацијата на своите знаци во мачиња. Другата е рецесивна, таа е угнетувана од доминантната и е скриена на барање. И кога две рецесивни - од мачката и од мачката, тогаш се добиваат мачиња, за разлика од еден или друг. На пример, бела мачка и црна мачка може да имаат потомство од црвена боја, ако и двата рецесивни гени се одговорни за црвената боја. Наследените особини на мачката се како што следува:

 • димензиите и контурите на ауриката, локацијата на ушите;
 • бојата на палтото и должината на вили;
 • пигментација на очи;
 • должина на опашката и други.

Исчезнувањето на неисправни поединци се врши со цел да се одржи чистотата на расата врз основа на анализата на хромозомот. Важно е да се води евиденција за отстапувањата на набљудуваните прекршувања со цел да се обиде да влијае на корекција на аномалиите преку рационално хранење и обука на мачки. Така, можно е да се открие угнетените гени кои можат да влијаат врз развојот на расата или да им дадат поттик на создавањето на нов.

Боја на волна и ученици

Колку хромозоми кај мачкиПред 20 години на картата наследни честички на мачката вклучени само десетици гени, а денес има илјадници од нив. Меѓу нив има и единици одговорни за боење, мутации во кои доведуваат до промена на бојата на капутот. На пример, една од соматските честички е не-сексуална, содржи мутација елементи со боја на шест: тоа е во protooncogene и го инхибира миграцијата на меланобластите. Како резултат на тоа, вторите немаат можност да влезат во кожата во времето, што значи дека пигментот не стигнува до косата. Затоа, се формира бел варовен слој.

Ако некои меланобласти навлезат во торбите за коса на главата на мачката, тоа предизвикува појава на дамки. Мутациони melanoblast може да се постигне и на ретината, но нивниот број може да биде различен: за мал број на нивната боја е сина, и ако многу - учениците ќе биде жолта боја.

Во истиот хромозом - честичка на наследноста е одговорна за шемата на боење на генот на волната. Неговата вообичаена структурна форма дава лента во боја, а лентите може да се прекинат или да бидат цврсти. Постои полу-доминантна промена, на пример, абисинска табија. Хомозиготни поединци со пар на обични структурни форми за оваа промена генерално без бендови и бојата на косата што ја имаат е хомогена. Но, кај хетерозиготни индивидуи од оваа мутација, бендовите се појавуваат на муцката, шепите и опашката. Кога промената е рецесивна, попречните ленти се деформирани во линија на неправилна форма и на задниот дел на мачките се појавува надолжен, моќен појас на црна боја.

Мутации во генот што влијае на ензимот тирозиназа предизвикуваат албинизам, кој се јавува не само кај мачките, туку и кај другите видови на цицачи. Намалена активност на тирозиназа зависи од температурата на мачката - колку е помалку, толку е повеќе активен ензимот. Ова резултира со поинтензивно боење на периферните делови на телото: нос, врвови на шепи и опашка, уши на бурмански мачки.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Фолна киселина: зошто мажите имаат потреба од зачнувањеФолна киселина: зошто мажите имаат потреба од зачнување
Што е фенотип и како се разликува од генотипот?Што е фенотип и како се разликува од генотипот?
Зошто мачките љубат валеријана и како функционираат мачките?Зошто мачките љубат валеријана и како функционираат мачките?
Како се манифестира алергијата на мачките и како да се ослободат од неаКако се манифестира алергијата на мачките и како да се ослободат од неа
Железо, опис на видовите на бојата на желкаЖелезо, опис на видовите на бојата на желка
Која е уникатноста на мачката и мачката со три бои. Знаци за нивКоја е уникатноста на мачката и мачката со три бои. Знаци за нив
Дали има мачиња со три бои или само мачки?Дали има мачиња со три бои или само мачки?
Очен кадахром ". Опис и ценаОчен кадахром ". Опис и цена
Силата на електричната струја, во она што се мери, дефиницијатаСилата на електричната струја, во она што се мери, дефиницијата
Ефектот на алкохолот врз машките и женските сексуални клеткиЕфектот на алкохолот врз машките и женските сексуални клетки
» » Ако мачката има 38 хромозоми, колку ги имаат во мачка
© 2022 AjLota.com