Антибиотици на цефалоспорини: имиња на цефалоспорински лекови

Антибиотици - различни генерации, карактеристикиАнтибиотиците на цефалоспоринската серија се високо ефективни лекови. Тие беа откриени во средината на минатиот век, но во последниве години се развиени нови средства. Постојат пет генерации на такви антибиотици. Најчести се цефалоспорините во форма на таблети, кои се одлични за справување со разни инфекции и може да се толерираат дури и од мали деца. Тие се погодни за употреба, и лекарите често ги назначуваат за лекување на заразни болести.

Историја на појавата на цефалоспорини

Количината на пеницилиум е првиот антибиотикВо 40-тите години на минатиот век, италијанскиот научник Бродц, кој ги проучувал патогените тифус, открил габа која поседувала антибактериска активност. Тоа беше се утврди дека е доста ефикасна против грам-позитивни и грам-негативни бактерии. Подоцна, овие научници изолирале супстанција од оваа габа, наречена цефалоспорин, врз основа на која биле комбинирани антибактериски лекови, обединети во група цефалоспорини. Поради нивната отпорност кон пеницилината, тие почнаа да се користат во оние случаи кога пеницилинот имаше неефикасност. Првата подготовка на цефалоспоринската серија на антибиотици беше Цефалоридин.

До денес веќе постојат пет генерации цефалоспорини, кои комбинираат повеќе од 50 лекови. Покрај тоа, развиени се и полусинтетички лекови кои се постабилни и имаат широк спектар на дејства.

Ефекти на цефалоспоринските антибиотици

Ефекти на антибиотици врз микроорганизмитеАнтибактерискиот ефект на цефалоспорините се објаснува со нивната способност да уништат ензими кои ја формираат основата на бактериската клеточна мембрана. Тие се активни само против микроорганизми кои растат и се размножуваат.

Првата и втората генерација лекови ја покажаа нивната ефикасност против стрептококна и стафилококна инфекција, но тие беа уништени под дејство на бета-лактамази, кои произведуваат грам-негативни бактерии. Последната генерација на антибиотички цефалоспорински серии се покажа дека е постабилна и се користи за разни инфекции, но ја покажаа нивната неефикасност против стрептококите и стафилококите.

Класификација

Цефалоспорини се поделени во групи со различни критериуми: ефективност, спектар на дејство, начин на администрација. Но, најчестата е класификацијата по генерација. Да ги разгледаме подетално листата на препарати од серијата цефалоспорини и нивната намена.

Подготовки од 1-ва генерација

Цефазолин во инјекции - модерен антибиотикНајпопуларниот дрога е Цефазолин, кој се користи против стафилококи, стрептококи и гонококи. Влегува во погодената област со помош на парентерална администрација, а најголемата концентрација на активната супстанција се постигнува ако лекот се администрира три пати на ден. Индикација за употреба на цефазолин е негативниот ефект на стафилококите и стрептококите врз зглобовите, меките ткива, кожата, коските.

Неопходно е да се обрне внимание на фактот дека релативно неодамна ова лекот беше широко користен за третман на голем број на заразни болести. Но, со појавата на повеќе современи лекови од 3-4 генерации, престана да се пропишува за терапија на интраабдоминални инфекции.

Подготовки од 2. генерација

Антибиотиците на втората генерација цефалоспорински серии се карактеризираат со зголемена активност против грам-негативни бактерии. Таквите лекови, како Зинатеф, Киматсеф, се активни против:

 • Цефуроксим аксетил - апликацијаинфекции предизвикани од стафилококи и стрептококи;
 • грам-негативни бактерии.

Цефуроксим - лек кој не е активен против Морганела, Pseudomonas aeruginosa, повеќето анаеробни микроорганизми и providents. Како резултат на парентерална администрација, тој продира во повеќето ткива и органи, така што антибиотикот се користи во третманот на воспалителни заболувања на менингите.

Суспензија Зеклор - индикации за употребаСуспензија Зеклор дури и им се дава на децата, но има пријатен вкус. Лекот може да се произведува во форма на таблети, сув сируп и капсули.

Подготовките на генерации на цефалоспорини од серија 2 се пропишани во следниве случаи:

 • егзацербација на отитис медиа и синузитис;
 • третман на постоперативни состојби;
 • хроничен бронхитис во форма на егзацербација, појава на пневмонија стекната во заедницата;
 • инфекција на коските, зглобовите, кожата.

Подготовки од 3 генерации

Првично, цефалоспорините од третата генерација биле употребени во стационарни услови за третман на сериозни заразни болести. Во моментов, ваквите лекови се користат во амбулантската клиника поради зголемената отпорност на предизвикувачките агенси на болеста на антибиотиците. Подготовките од 3 генерации се пропишани во следниве случаи:

 • Цефиксим - пакување на лекови, антибиотиципарентералните видови се користат за тешки инфективни лезии и со идентификувани мешани инфекции;
 • средствата за внатрешен прием се користат за да се ослободат од умерена болничка инфекција.

Cefixim и Ceftibuten, наменети за внатрешен прием, се користат за лекување на гонореа, шигелоза, егзацербации на хроничен бронхитис.Цефатоксим, кој се користи парентерално, помага во следниве случаи:

 • синузитис од акутна и хронична форма;
 • цревна инфекција;
 • бактериски менингитис;
 • Лекот Цзедекс во пакетот - модерни антибиотицисепса;
 • карлични и интраабдоминални инфекции;
 • тешки лезии на кожата, зглобовите, меките ткива, коските;
 • како интегрирана терапија за гонореа.

Лекот се разликува со висок степен на пенетрација во органи и ткива, вклучувајќи ја и крвно-мозочната бариера. Може да се користи цефатоксим во третманот на новородените деца во случај на развој на менингитис, додека се комбинира со ампицилин.

Подготовки од 4 генерации

Антибиотиците на оваа група се појавија неодамна. Овие лекови се прават само во форма на инјекции, бидејќи во овој случај тие се подобри за телото. Цефалоспорини 4 генерации во таблетите не се ослободуваат, бидејќи овие лекови имаат посебна молекуларна структура, поради што активните компоненти не можат да навлезат во клеточните структури на цревната лигавица.

Подготовките на 4 генерации имаат зголемена отпорност и покажуваат поголема ефикасност против таквите патогени инфекции како ентерококи, Грам-позитивни коки, Pseudomonas aeruginosa, ентеробактерии.

Антибиотиците на парентералните форми се пропишани за третман на:

 • нозокомијална пневмонија;
 • инфекции на меките ткива, кожата, коските, зглобовите;
 • Имипенем - модерни лековити лековикарлични и интраабдоминални инфекции;
 • неутропенична треска;
 • сепса.

Еден од лековите на четвртата генерација е Имипенем, но треба да знаете дека Pseudomonas aeruginosa може брзо да развие отпор кон оваа супстанца. Користете го овој антибиотик за интрамускулна и интравенозна администрација.

Меронем - антибиотик, индикации за употребаСледно подготовка - Меронем, неговите карактеристики се слични на Imipenem и ги има следниве својства:

 • поголема активност против грам-негативни бактерии;
 • ниска активност против стрептококна инфекција и стафилококи;
 • нема антиконвулзивен ефект;
 • се користи за интравенска спреј или инфузија на капе, но вреди да се воздржите од интрамускулна инјекција.

Азактам - што е овој лекПодготовка Azactam има бактерицидно дејство, но неговата употреба предизвикува развој на следните несакани реакции:

 • формирање на тромбофлебитис и едноставен флебит;
 • жолтица, хепатитис;
 • диспептични нарушувања;
 • реакции на невротоксичност.

Подготовки на 5-та генерација

Цефалоспорините на петтата генерација имаат бактерицидно дејство, помагајќи да се уништат ѕидовите на патогените. Таквите антибиотици се активни против микроорганизми кои имаат развиено отпорност на цефалоспорините од третата генерација и лекови од аминогликозидната група.

Зинфоро е модерен антибиотик, наставаЗиноро - оваа дрога се користи за третман на пневмонија стекната во заедницата, комплицирани инфекции на меките ткива и кожата. Неговите несакани ефекти се главоболка, дијареа, чешање, гадење. Треба да се внимава на пациентите со Зиноро со конвулзивен синдром.

Zefter - таков лек се ослободува во форма на прашок, од кој се подготвува раствор за инфузија. Пропишано е за третман на додатоци и комплицирани инфекции на кожата, како и за инфекција на дијабетичната нога. Пред употреба, правот треба да се раствори во раствор на гликоза, солен раствор или вода за инјектирање.

Подготовките на 5-та генерација се активни против Staphylococcus aureus и покажуваат многу поширок спектар на фармаколошка активност од претходните генерации на антибиотици од цефалоспоринската серија.

Така цефалоспорините се прилично широка група на антибактериски лекови кои се користат за лекување на болести кај возрасни и деца. Лековите од оваа група се многу популарни поради нивната ниска токсичност, ефикасност и пригодна форма на администрација. Постојат пет генерации на цефалоспорини, секој со свој спектар на дејства.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Антибиотици со широк спектар на дејства: листа по азбучен редАнтибиотици со широк спектар на дејства: листа по азбучен ред
Ние третираме болка во грлото со антибиотициНие третираме болка во грлото со антибиотици
Која е разликата помеѓу Флемоксин и ФлемоклавКоја е разликата помеѓу Флемоксин и Флемоклав
Антибиотици за настинки за децаАнтибиотици за настинки за деца
Антибиотици за хроничен простатитАнтибиотици за хроничен простатит
Главните антибиотици за широк спектар на мачкиГлавните антибиотици за широк спектар на мачки
Нова генерација на антибиотици во таблети: опсег на апликацијаНова генерација на антибиотици во таблети: опсег на апликација
Sumamed и неговиот руски аналогни азитромицинSumamed и неговиот руски аналогни азитромицин
Дали ви се потребни антибиотици за настинки и грип?Дали ви се потребни антибиотици за настинки и грип?
Свеќи со хлорхексидин: инструкции за употреба на хексиконСвеќи со хлорхексидин: инструкции за употреба на хексикон
» » Антибиотици на цефалоспорини: имиња на цефалоспорински лекови
© 2022 AjLota.com