Листа на пеницилински антибиотици: опис и третман

Листа на пеницилин антибиотициАнтибиотиците на пеницилинската група се првите лекови создадени од отпадни производи од одредени видови бактерии. Во општата класификација, пеницилинските антибиотици припаѓаат на класата на бета-лактамски лекови. Покрај нив, постојат и антибиотици кои не се од серијата пеницилин: монобактам, цефалоспорини и карбапенем.

Сличноста се должи на фактот дека овие препарати содржат четиричлен прстен. Сите антибиотици од оваа група се користат во хемотерапијата и играат важна улога при третманот на заразни болести.

Карактеристики на пеницилинот и неговото откривање

Пред откривањето на антибиотиците, многу болести само ми изгледаше неизлечива, научниците и лекарите ширум светот сакаат да се најде супстанца која ќе биде во можност да им помогне на патогени пораз во исто време, без да предизвика штета на здравјето на луѓето. Луѓе починаа од труење на крвта, рани, заразени бактерии, гонореја, туберкулоза, пневмонија и други сериозни и опасни болести.

Клучен момент во медицинската историја е 1928 година - оваа година беше откриена пеницилин. Милиони човечки животи за ова откритие се должат на Сер Александер Флеминг. А случајно се појави мувла на хранливи материи на групата на Penicillium notatum во лабораторијата на Флеминг и забележливоста на самиот научник даде шанса да се бори против заразни болести.

Научниците по откривањето на пеницилинот беше само една задача - да се идентификуваат на супстанцијата во чиста форма. Овој случај се покажа да бидат доста сложени, но на крајот на 30-тите години на 20 век, двајца научници Ернст синџири и Хауард Флори примени за да се создаде лек со антибактериски ефект.

Карактеристики на антибиотици на пеницилин група

Антибиотски пеницилин го потиснува изгледот и развојот како патогени организми како:

 • Како функционира антибиотикот?менингококи;
 • гонококи;
 • стрептококи;
 • стафилококи;
 • тетанус бацилус;
 • пневмококи;
 • антракс стап;
 • стапче ботулизам;
 • дифтерија бацил, итн

Ова е само мала листа на оние патогени бактерии во кои пеницилинот и сите лекови од линијата на пеницилин ги инхибираат виталните функции.

Антибиотски ефекти на пеницилин бактерицидно или бактериостатско. Во вториот случај, тоа е целосно уништување на патогените кои ја предизвикале болеста, најчесто акутна и екстремно тешка. За болести со умерена тежина, се користат антибиотици со бактериостатски ефект - тие не дозволуваат бактеријата да произведува фисија.

Пеницилин е антибиотик со бактерицидно дејство. Микробите во нивната структура имаат клеточен ѕид, во кој главната супстанција е пептидогликан. Оваа супстанција ја дава стабилноста на бактериските клетки, не дозволувајќи им да умре дури и во многу несоодветни услови за живот. Влијание врз клеточниот ѕид, пеницилинот го уништува својот интегритет и ја оневозможува неговата работа.

Во човечкото тело, клеточните мембрани не содржат пептидогликан и затоа антибиотиците на пеницилинската група немаат негативен ефект врз нашето тело. Исто така, можете да зборувате за малата токсичност на овие средства.

Пеницилините имаат широк спектар на дози кои се користат, тоа е посигурно за човечкото тело, бидејќи овозможува да се избере терапевтска доза со специфичен несакан ефект за одреден пациент.

Главниот дел од пеницилинот се излачува од телото од страна на бубрезите со урина (повеќе од 70%). Некои антибиотици на пеницилинската група се секретираат со помош на билијарниот систем, односно излегуваат од жолчката.

Листа на лекови и класификација на пеницилини

Во срцето на хемиското соединение на пеницилинската група е бета-лактамски прстен, бидејќи тие се поврзани со бета-лактамските лекови.

Бидејќи во медицинската пракса пеницилин се користи повеќе од 80 години, некои микроорганизми имаат развиено отпорност кон овој антибиотик во форма на бета-лактамазен ензим. На механизам на ензимот е хидролитичката ензим соединение патогена бактерија со бета-лактамски прстен А, кој пак го олеснува нивното врзување и како резултат на тоа, инактивација на лекот.

До денес најчесто се користат полу-синтетички антибиотици: хемискиот состав на природен антибиотик се зема како основа и е предмет на корисни модификации. Поради ова, човештвото сѐ уште може да издржи разни бактерии кои постојано произведуваат различни механизми на отпорност на антибиотици.

До денес, Федералните упатства за употреба на лекови обезбедуваат таква класификација на пеницилините.

Природни антибиотици со кратко дејство

Природните антибиотици немаат инхибитори на бета-лактамаза, бидејќи тие никогаш не се користат за болести предизвикани од стафилококи.

Бензилпеницилинот е активен за време на третманот:

 • Кои се антибиотиците?крупен пневмонија;
 • антракс;
 • бронхитис;
 • плеврит;
 • перитонитис;
 • сепса;
 • болести на генитоуринарниот систем;
 • менингитис (кај возрасни и кај деца од 2 години);
 • кожни инфекции;
 • инфекции на рани;
 • ENT болести.

Несакани ефекти: за сите антибиотици пеницилин поголеми несакани ефект е алергиска реакција на организмот што се уртикарија, анафилактичен шок, хипертермија, ангиоедем, осип на кожата, нефрит. Веројатност за срцева слабост. При воведувањето на значајни дози - конвулзии (кај деца).

Ограничувања за употреба и контраиндикации: поллиноза, алергија на пеницилин, нарушена функција на бубрезите, аритмија, бронхијална астма.

Природни антибиотици со продолжено дејство

Бензилпеницилин бензатин се користи во следниве случаи:

 • воспаление на крајниците;
 • сифилис;
 • инфекции на рани;
 • црвена треска.

Исто така се користи за да се спречат компликации после операциите.

Несакани дејства: анемија, алергиски реакции, апсцес на местото на администрација на антибиотици, главоболка, тромбоцитопенија и леукопенија.

Контраиндикации: поленска треска, бронхијална астма, склоност кон алергии на пеницилин.

Бензилпеницилин прокаин се користи во третманот на:

 • Правила за администрација и дозирање на антибиотицисептичен ендокардит,
 • акутни воспалителни болести на респираторните органи;
 • остеомиелитис;
 • менингитис;
 • процеси на воспаление на жолчката и уринарниот тракт;
 • перитонитис;
 • очни болести;
 • дерматози;
 • рани инфекции.

Се користи за рецидиви на еризипела и ревматизам.

Негативен феномен: конвулзии, гадење, алергиска реакција.Контраиндикации: хиперсензитивност на прокаин и пеницилин.

Антистафилококна агенси

Оксацилин е главен претставник на оваа група на антибиотици. Резултатот од третманот е сличен на Benzylpenicillin, но за разлика од вториот, овој лек може да ги уништи стафилококните инфекции.

Несакани ефекти: осип на кожата, коприва. Ретко, анафилактичен шок, оток, треска, дигестивни нарушувања, повраќање, гадење, хематурија (кај деца), жолтица.

Контраиндикации: алергиски реакции на пеницилин.

Лекови со широка акција

Како активна супстанција ампицилин се користи во многу антибиотици. Се користи за лекување на акутни инфекции на уринарниот и респираторниот тракт, заразни болести на дигестивниот систем, кламидијални инфекции, ендокардитис, менингитис.

Листа на антибиотици кои содржат ампицилин: ампицилин натриум, ампицилин трихидрат, ампицилин-Inotek, ампицилин AMP-Форте, ампицилин-Akos итн

Амоксицилин е модифициран дериват на ампицилин. Се смета за главен антибиотик, кој се зема само усно. Се користи за менингококна инфекција, акутни респираторни инфекции, Лајмска болест, воспалителни процеси на гастроинтестиналниот тракт. Се користи за спречување на антракс кај жени за време на бременоста и децата.

Листа на антибиотици кои содржат амоксицилин: Амоксицилин Сандоз, Амоксисар, Амоксицилин ДС, Амоксицилин-ratiopharm, итн

Несакани ефекти: дисбактериоза, диспептични нарушувања, алергија, кандидијаза, суперинфекција, ЦНС нарушувања.

Контраиндикации за оваа група пеницилини: хиперсензитивност, мононуклеоза, оштетена функција на црниот дроб. Ампицилинот е забранет од новороденчето до еден месец.

Анти-синергетски антибиотици

Пеницилински антибиотициВо својот состав, карбоксипеницилините имаат активна состојка - карбеницилин. Во овој случај, името на антибиотикот се совпаѓа со активната состојка. Се користи во третманот на болести кои се предизвикани од Pseudomonas aeruginosa. До денес, во медицината, речиси и да нема употреба поради присуството на помоќни лекови.

Уредопеницилините вклучуваат: алоцилин, пиперацилин, мезоцилин.

Несакан ефект: гадење, пореметувања во исхраната, уртикарија, повраќање. Веројатна главоболка, дрога треска, суперинфекција, нарушување на бубрезите.

Контраиндикации: бременост, висока чувствителност на пеницилин.

Карактеристики на употребата на антибиотици пеницилин група кај деца

Употребата на антибиотици во третманот на децата постојано му се посветува големо внимание, бидејќи детето сè уште не го формира целосно телото и повеќето органи и системи работата сè уште не е целосно. Поради изборот на антибиотици за старечки и растечки деца, лекарите треба да преземат со голема одговорност.

Пеницилин кај новороденчиња се користи за токсични заболувања и сепса. Во првите години на животот, децата се користат за лекување на отитис медиа, пневмонија, менингитис, плеврит.

Со ангина, САРС, циститис, бронхитис, синузитис, по правило, се препишуваат деца Флемоксин, Амоксицилин, Аугментин, Амоксиклав. Овие антибиотици во однос на телото на детето се најмалку токсични и најефективни.

Дисбактериозата е една од компликациите на терапијата со антибиотици, бидејќи корисна микрофлора кај децата истовремено паѓа и со патогени микроорганизми. Затоа, третманот со антибиотици нужно мора да се комбинира со земање пробиотици. Редок несакан ефект е алергија на пеницилин во форма на осип на кожата.

Кај доенчињата, екскреторната работа на бубрезите не е доволно развиена и веројатно во телото е зафатеност на пеницилин. Резултатот е појава на напади.

Совет за пациентите

Како правилно да ги земате антибиотицитеТретманот со било какви антибиотици, дури и последната генерација секогаш има значително влијание врз здравјето. Секако, тие ја ублажуваат главната заразна болест, но и општиот имунитет исто така е значително намален. Бидејќи не патат само патогени бактерии, туку и здрава микрофлора. Затоа, ќе биде потребно извесно време за враќање на одбранбените сили. Ако има изразени несакани ефекти, особено поврзани со гастроинтестиналниот тракт, тогаш е потребна штетна диета.

Се препорачува да консумираат многу ферментирани млечни производи, кои позитивно влијаат врз цревата и стомакот. Акутна, солена, масна храна треба да биде привремено ограничена на период од околу 10-14 дена.

Задолжителна употреба на пробиотици и пребиотици (бифидумбактерин, линекс, бифиформ, акипол итн.). Почетокот на прием треба да се случи истовремено со почетокот на употребата на антибактериски агенси. Во овој случај, по курс на антибиотици, пребиотиците и пробиотиците треба да се користат околу 14 дена за колонизирање на стомакот со корисни бактерии.

Кога антибиотиците имаат токсичен ефект врз црниот дроб, можеме да препорачаме употреба на хепатопротектори. Овие лекови ќе ги штитат здравите клетки на црниот дроб и ќе ги поправат оштетените.

Бидејќи имунитетот се намалува, телото е особено изложено на настинки. Затоа, треба да се заштитите себеси и да не ги претерате. Користете имуномодулатори, пожелно е тие да се од растително потекло (виолетова ехинацеа, имунел).

Употреба на антибиотициАко болеста е вирусна етиологија, тогаш во овој случај антибиотиците се немоќни, дури и најновата генерација и широк спектар на активности. Тие можат да послужат како превентивна мерка за приклучување на вирусна бактериска инфекција. Антивирусни агенси се користат за лекување на вируси.

Поретко да се прибегне кон употреба на антибиотици и поретко да се разболат, неопходно е да се води здрав начин на живот. Најважно е да не се претера со употреба на антибактериски агенси за да се спречи развојот на отпорност на бактерии. Инаку, ќе биде невозможно да се излечи инфекцијата. Затоа, секогаш консултирајте се со лекар пред да користите било кој антибиотик.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Антибиотик за болки во грлото за возрасни и децаАнтибиотик за болки во грлото за возрасни и деца
Антибиотици со широк спектар на дејства: листа по азбучен редАнтибиотици со широк спектар на дејства: листа по азбучен ред
Ние третираме болка во грлото со антибиотициНие третираме болка во грлото со антибиотици
Антибиотици за настинки за децаАнтибиотици за настинки за деца
Антибиотици за хроничен простатитАнтибиотици за хроничен простатит
Главните антибиотици за широк спектар на мачкиГлавните антибиотици за широк спектар на мачки
Нова генерација на антибиотици во таблети: опсег на апликацијаНова генерација на антибиотици во таблети: опсег на апликација
Ние се ослободиме од акни на лицето со антибиотициНие се ослободиме од акни на лицето со антибиотици
Sumamed и неговиот руски аналогни азитромицинSumamed и неговиот руски аналогни азитромицин
Дали ви се потребни антибиотици за настинки и грип?Дали ви се потребни антибиотици за настинки и грип?
» » Листа на пеницилински антибиотици: опис и третман
© 2022 AjLota.com