Својства и употреба на пеницилин во таблети

Форма на таблетите ПеницилинПеницилинот е антимикробен антибиотик

за превенција и контрола на заразни болести во човечкото тело. Таа припаѓа на група на лекови чија цел е неутрализирање на развојот на патогени бактерии во човечкото тело.

Состав и својства на пеницилин во таблети

 • Пеницилинот е антибиотик со широк спектаршто е пеницилин
 • типови на пеницилин

Оваа дрога била случајно откриена од страна на англискиот научник Александар Флеминг во 1928 година, врз основа на спорите на мувлосната габица Penicillium notatum. Во Русија, првите примероци на пеницилин биле добиени во 1932 година од страна на биолошките лекари Ермолиева и Балезина.

Позитивниот ефект се постигнува поради фактот што аминопеницилната киселина ги уништува ѕидовите на клетките на патогените бактерии, поради што ја спречува нивната репродукција и тие загинуваат.

Формулации семејството пеницилин се користи во различни видови на болести кои произлегуваат од слабеење на имунолошкиот систем и ингестија на заразни бактерии како што се стафилококи, стрептококи, пневмококи, и други.

Кои најчесто се користат два вида на подготовките на семејството на пеницилин: пеницилин G (benzylpenicillin) и пеницилин V (phenoxymethylpenicillin). Групата вклучуваат benzylpenicillin Бензилпеницилинот и неговите аналози (retarpen, Пеницилин-ILC и Бензилпеницилинот натриумова сол), и припаѓаат на групата на phenoxymethylpenicillin и неговите аналози Phenoxymethylpenicillin (пеницилин V, Пеницилин B, големи сипаници и други). Сега разгледајте некои од овие лекови подетално.

Главните лекови на пеницилин и нивната употреба

 • Пеницилин таблетиФеноксиметилпеницилин
 • V-пеницилин
 • Ospen
 • Бензилпеницилин (натриумова сол)
 • Retarpen
 • Рифогал

Феноксиметилпеницилин (феноксиметилпеницилин)

Форма на издавање

Метод на феноксиметилпеницилинПакување - 10 таблети, 1 таблета содржи 100 mg феноксиметилпеницилин.

Индикации за употреба

Се користи за третман на пневмонија, бронхитис, ангина, стоматитис, апсцес, фурункулоза, шарлах, антракс, дифтерија, воспаление на лимфните јазли, сифилис, гонореја и други болести.

Брзо се апсорбира од стомакот и достигнува крвна плазма по 40-50 минути. Од телото главно се излачува во урината.

Начин на употреба

Возрасните, како и адолесцентите постари од 14 години, треба да земаат 0,5-1 g 2-3 пати на ден 40-60 минути пред оброците. Едно дете од 10-15 mg / kg еднаш дневно, а деца од 1 до 6 години 15-20 mg / kg.

Несакан ефект

Со продолжена употреба за две недели, можни се алергиски несакани ефекти: конјунктивитис, уртикарија, болки во зглобовите. Од страната на дигестивниот тракт: металоиди, дијареа, повраќање, гадење.

Контраиндикации за употреба

Феноксиметилпеницилинот треба внимателно да се превземе кај пациенти со алергиски болести (бронхијална астма, треска, дијатеза), како и страдаат од повраќање и дијареа.

Цената од 17 р. за 10 парчиња

V-пеницилин (инструкции за употреба)

Форма на издавање

Пакетот содржи 10 таблети, во 1 таблета од 250 или 500 мг феноксиметилпеницилин.

Индикации за употреба

Тоа се користи за третман на фарингитис, пневмонија, заразни заболувања на кожата, треска, еризипел воспаление на кожата предизвикани од стафилококи, стрептококи и пневмококи. Има ефект врз некои цревни стапчиња, форми на протеус и салмонела.

Начин на примена

Возрасните, како и адолесцентите постари од 14 години, треба да земаат 500 mg двапати дневно 40-60 минути пред оброците. Лекот се зема за 1-2 недели.

Според последните клинички истражувања се препорачува да се зголеми дозата и фреквенцијата на приемот на дрога во текот на првите два дена, т. Е. За да се 500 mg три пати во текот на денот, а потоа во текот на неделата да продолжите со 500 mg 1-2 пати на ден за да продолжите.

Несакан ефект

Со продолжена употреба и администрација на големи дози на лекот може да се појави главоболка, горушица, гадење, повраќање и гастроинтестинални пореметувања.

Контраиндикации за употреба

Со цел да се избегне егзацербација на одредени болести, пациентите кои страдаат од алергии, откажување на бубрезите и имаат заболувања на гастроинтестиналниот систем, треба внимателно да го земат овој лек, прилагодување на дозата и периодот на неговото користење.

Цената е околу 45 п. за 20 ЕЕЗ.

Ospene (инструкции за употреба)

Форма на издавање

Начин на примена на OspeneОвој лек е достапен во таблети, гранули и како сируп. Таблети во пакетот - 20 ЕЕЗ. Една таблета содржи 250 mg феноксиметилпеницилин.

Индикации за употреба

Се користи за заразни заболувања на дишните органи (бронхитис, пневмонија), уво, нос и грло (тонзилитис, фарингитис, шарлах, воспаление на средното уво), со инфицирани рани и изгореници (фурункулоза, апсцес, флегмона).

Начин на применаЗа инфекции со блага и умерена сериозност, возрасните и адолесцентите од 14 години земаат 500 mg 2-3 пати во текот на денот околу 7-10 дена. Лекот се зема без оглед на внесот на храна. Деца на возраст од 1-6 години - 250 mg 2 пати во текот на денот, деца на возраст од 6-12 години - 500 mg два пати на ден.

Несакан ефект

Долготрајната употреба на лекот може да предизвика вознемирени дигестивниот систем и предизвикуваат горушица, гадење, повраќање и дијареа, и да предизвика алергиски симптоми во форма на дерматитис, уртикарија или едем, па по појавата на несакани ефекти потребно е да се консултираат со лекар за идната употреба на лекот.

Контраиндикации за употреба

Контраиндикации за употреба на лекот може да биде присуството кај пациенти со бронхијална астма, алергиски дијатеза, тешки форми на гастроинтестинални заболувања, кои се придружени со металоиди, дијареа, гадење и повраќање.

Групата на бензилпеницилин вклучува лекови кои се добиени со биосинтеза, која брзо се уништува во киселата средина на желудникот, така што тие се ослободуваат во форма на прав и се инјектираат во телото.

Бензилпеницилин (натриумова сол)

Форма на издавање

Начин на примена на бензилпеницилинСе произведува како прашок во ампули. 1 шише содржи 1 милион единици или 10 ml и 500 илјади единици или 5 ml.

Индикации за употреба

Се користи во пневмонија, плевритис, ендокардитис, сепса, менингитис, инфекции на уринарниот и жолчниот тракт, тонзилит, инфекции на кожата, дифтерија, антракс, шарлах, гинеколошки и ОРЛ болести, сифилис, гонореја.

Начин на примена

Лекот во форма на раствор се администрира интрамускулно и интравенозно. При просечна тежина на болеста, 4-6 милиони единици дневно за 4 инјекции. Во тешка болест, 10-20 милиони единици дневно.

Несакани ефекти

 • Несаканите реакции може да се манифестираат како уртикарија, осип на мукозните мембрани и кожата, нефритис, едем, срцева аритмија.
 • Контраиндикации за употреба
 • Преосетливост на лекови на пеницилин група, како и на пациенти кои страдаат од епилепсија.
 • Цената на шише во 10 ml 60 р.

Retarpen (инструкции за употреба)

Форма на издавање

Начинот на користење на РепарпенСе произведува како прашок за инјекции во вијали од 6, 12 и 24 ml.

Индикации за употреба

Се користи во третманот на скара треска, кожни болести, акутен тонзилит и сифилис.

Начин на примена

За да се одржи позитивен терапевтски ефект, првично се назначуваат лекови за брзо впивање на пеницилинската група, а потоа продолжуваат со третманот, инјектирање на лекот неделно. За деца: 1 инјекција во 12 ml со интервал од 1 недела. За возрасни: 1 инјекција во 24 ml со јаз од 1 недела.

Несакан ефект

Можност за алергиска реакција.

Контраиндикации за употреба

Преосетливост кон пеницилин антибиотици.

Цена по шише 24 ml 756 р.

Еден од замена за пеницилин е Рифогал, кој е достапен во ампули и се користи за инјекции и инјекции. Тоа е антибиотик кој се добива од стрептомицете mediteranea fungus. Се користи кај пациенти со хиперсензитивност на пеницилин и не дејствува со други антибиотици. Тој се излачува од телото со жолчката и делумно со урина.

Рифогал (инструкции за употреба)

Форма на издавање

Начин на примена на РифогалЛекот се произведува во ампули. Една ампула за I / m администрација содржи 125 или 250 mg рифамицин (натриум сол) и 1 ампула за IV администрација од 500 mg.

Индикации за употреба

Лекот се користи за третирање на туберкулоза, гонореја, сифилис, инфекции на жолчните канали, односно болести предизвикани од стафилококи, стрептококи и пневмококи.

Начин на примена

Рифогалот може да се администрира интравенозно, интрамускулно и во лезијата, т.е. локално. Возрасните и децата над 6 годишна возраст се администрираат 500 mg интрамускулно два пати на ден. Деца под 6 години 125 mg по 12 часа.

Несакан ефект

Лекот добро се толерира, но со продолжена употреба може да се појават алергиски реакции кај пациенти со нарушувања на црниот дроб, знаци на жолтица, дијареа, горушица, гадење, повраќање.

Контраиндикации за употреба

Преосетливост на лекови од рифамицин група, лактација, ренална дисфункција, првиот период на бременост.

Подготовка на раствор за инјектирање

Правила за разредување на прав за инјектирањеКако заклучок, би сакал да кажам како разреден прав за инјекции. За да го направите ова, користете раствор на новокаиин, вода за инјектирање или солен раствор NaCl (натриум хлорид). За интрамускулни инјекции, кое било решение ќе работи, но треба да бидете сигурни дека тоа не е премногу топло.

Новокаин растворот се користи за разредување на прав, ако е неопходно да се намали болката и чувството на печење на местото на инјектирање на бензилпеницилин во телото.

Со интрамускулна инјекција, лекот може да се разреди со вода за инјектирање и да се земе 1,5 мл вода за 250 mg прашок во вијала и 500 mg за 3 ml вода.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Амоксол ретард и амоксицилин за мачки: апликацијаАмоксол ретард и амоксицилин за мачки: апликација
Антибиотик за болки во грлото за возрасни и децаАнтибиотик за болки во грлото за возрасни и деца
Антибиотици со широк спектар на дејства: листа по азбучен редАнтибиотици со широк спектар на дејства: листа по азбучен ред
Ние третираме болка во грлото со антибиотициНие третираме болка во грлото со антибиотици
Антибиотици за настинки за децаАнтибиотици за настинки за деца
Staphylococcus aureus инфекција во грлото, причините и симптомитеStaphylococcus aureus инфекција во грлото, причините и симптомите
Нова генерација на антибиотици во таблети: опсег на апликацијаНова генерација на антибиотици во таблети: опсег на апликација
Sumamed и неговиот руски аналогни азитромицинSumamed и неговиот руски аналогни азитромицин
Дали ви се потребни антибиотици за настинки и грип?Дали ви се потребни антибиотици за настинки и грип?
Антибиотици на цефалоспорини: имиња на цефалоспорински лековиАнтибиотици на цефалоспорини: имиња на цефалоспорински лекови
» » Својства и употреба на пеницилин во таблети
© 2022 AjLota.com