Што да се хранат goslings: правила за правење на диета дома

Правила за хранење и чување на goslings домаМногу одгледувачи преферираат одгледување на гуски. И ова е разбирливо: овие птици се скромен за грижа и хранење. Сепак, малите пилиња, за разлика од возрасните, треба да се усогласат со правилната исхрана уште од првиот ден од животот. Затоа, ако еден земјоделец е навистина заинтересиран за здраво и квалитетно потомство, тој треба да ги разбере основните правила на хранење на goslings.

Нијанси на храна за гризли и грижа за нив

Неискусните земјоделци од живина, кои одлучија да се вклучат во независно одгледување на гуски, немаат апсолутно никаква идеја како да ги хранат goslings дома. Постојат неколку основни факти поврзани со правилата за хранење - тие треба да се земат предвид пред да се одгледуваат ваквите птици.

 1. Нијанси на храна за гризли и грижа за нивНајважниот услов е тоа што првото хранење на goslings треба да биде веднаш откако новороденчињата ќе се исушат малку. Тоа е важно да се разбере дека порано ќе се хранат малку gusonok, толку побрзо ќе се разрешат преостанатите жолчка од јајце, а тоа, пак, придонесе за само опстанокот на кокошки и брз раст.
 2. Гасеница треба да добие храна најмалку осум пати на ден, односно да јаде често, но малку. Најдобро е да ја поставите храната на таков начин што е лесно достапна за кокошките - на пример, на некоја удобна рамна површина. Како расте птицата, честотата на хранење се намалува.
 3. Во прилог на основната храна, богата со протеини, пилињата во првите недели од животот едноставно имаат потреба од рибино масло и коскено брашно.
 4. Хранењето на јајца, без разлика дали е изведен од инкубатор или со природни средства, во нивните први денови на животот е апсолутно никакво различно.
 5. Главниот услов поврзан со соодносот на кокошки е тоа што секогаш е потребно да се фокусираме на чистотата на садовите, во која ќе се служи храната и свежината на храната. Ова ќе помогне да се спаси гасеницата од болести на дигестивниот тракт, за што тие се толку склони кон првите недели од нивниот живот.
 6. Покрај тоа, за да се осигура дека гуска не е болна, тие треба да создадат соодветни услови: местото на живеење мора да биде сува и чиста.
 7. Што се однесува до прибор за хранење (корита за исхрана, чаши за пиење), тие секогаш мора да се мијат секој пат после наредното хранење. Инаку, ако остатоците од застарената храна влезе во стомакот, гасеницата може да има труење или стомак.
 8. Исхраната на птицата секогаш треба да биде разновидна и избалансирана - овој пристап ќе помогне да се задржи потомството и да се зајакне имунитетот.
 9. Не давајте мали goslings да се даде кисело млеко производи, особено во првите денови од животот - тие, за разлика од кокошки, исклучително слабо ги вари овој производ.
 10. Од немирни fledglings сакаат да веселие во вода, што е во водата корита, тротоарите под нив треба да се менува со текот на времето и да го замени нечиста вода за чистење.
 11. Најдобро место за одгледување на млади животни ќе биде областа каде што има ливади и езерца. Ако не постои таква можност, тогаш можете да направите резервоар право на сопствената десна страна во коралот каде што живеат goslings.
 12. Во случај кога во потомството има слаби goslings, експертите ги советуваат да додадат на нивната храна специјални медицински врвни облекување, кој вклучува жолчки од јајце и млеко. Исто така, се препорачува да се додаде мала количина на антибиотици (пеницилин или биомицин), што ќе придонесе за зајакнување на телото на слабото цариградско грозде.

Бидејќи малите пилиња се многу чувствителни на разни болести, поврзани со работата на цревата и стомакот, првите денови и недели од животот се најважното за нивното здравје, особено кога станува збор за исхрана.

Фазите на хранење гуска дома, во зависност од нивната возраст

Хранењето goslya директно зависи од нивната возраст, па затоа поминува во неколку основни фази:

 • Фазите на хранење гуска дома, во зависност од нивната возрастсе прави парење за првиот ден од животот на птицата;
 • тогаш исхраната се менува веднаш штом голањето достигне возраст од два дена - следната фаза на исхрана ќе биде од вториот до десеттиот ден;
 • понатаму, неопходно е да се направи диета од десеттиот до дваесет и првиот ден;
 • Откако девојчето ќе достигне возраст од три недели, се јавува последна промена на исхраната.

Разбирање на тоа што точно е неопходно да се нахранат малите домашни goslings во зависност од нивната возраст, ќе има можност да расте здрава и силна стока.

Ориентација на пилиња во првите денови од животот

Важно е да се потсетите на важната состојба пред да ги нахраните goslings кои штотуку се појавија: мора да им биде дозволено да се исушат. Што се однесува до храната што може да ја користат на првиот ден, може да биде следната храна:

 • Опис на препорачаната исхрана во првите денови од живототМамката почнува со ситно смачкана варено јајце (мора да биде тешко вриено).
 • Неопходно е да се дадат на птиците свежа зелена трева, чија количина треба да биде најмалку педесет проценти од вкупниот волумен на диета.
 • И, исто така, неопходно е да се вклучат во храната мали смачкани житни и пченкарски снегулки.
 • Што се однесува до пиењето, може да се даде зовриена вода со додавање на 1 ml литар витамини за да се зголеми имунитетот и растот - најдобро решение ќе биде витаминот "Chiktonik". Водичка во чаша за пиење секогаш треба да остане свежа и исклучително варена.

Што се однесува до зачестеноста на исхраната, треба да биде најмалку шест до осум пати на ден.

Одгледување на пилиња од два до седум дена

На вториот ден од животот на кокошки може да им се даде истото како на првиот ден. Само во овој случај, исхраната може да се надополни со повеќе производи:

 • Препорачана храна за goslings од два до седум денапросо;
 • смачкана овесна каша;
 • пченка;
 • Додавањето на јајцето може да послужи како трици и претходно натопени трошки од леб;
 • домашните гуски исто така можат да јадат како комплементарен оброк, сецкан зелен кромид, рендан или детелина.

Периодичноста на хранење треба да биде на секои два или три часа.

Исхрана на неделни goslings

Опис на исхраната на неделни goslings домаШтом малата гасеница достигне седум дена, периодичноста на неговото хранење се намалува до шест пати на ден, не повеќе.

Во исто време, порциите малку се зголемуваат, и варените јајца се отстрануваат од храната. Во овој период на живот, на кокошки треба во повеќе избалансирана и хранлива храна:

 1. Се препорачува да се нахрани грашок од грашок. За да го направите ова, грашок се претходно натопено да омекне, по што се пренесува преку блендер или мелница за месо. Високата содржина на протеини од грашок го стимулира растот на младите goslings.
 2. Се воведуваат колку храна за протеини, како и коскената храна и рибиното масло.
 3. Одличен е додатокот на квасецот на житарици со грашок.
 4. Можете да влезете во диетата со специјална храна PK-5, заситена со минерали и витамини, кои се толку неопходни за целосен раст на малиот грзинг.
 5. Збогатување на оброк на пилиња може да биде свежа трева, и во случај на негово отсуство - варен зеленчук (цвекло или компири).
 6. Од пиење останува чиста зовриена вода со додавање на мала количина калиум перманганат.


Треба да се запомни дека храната не треба да биде премногу леплива - нормална конзистенција е рапава храна.

Исхрана на птицата по втората недела од животот

Неопходна диета гуска по втората недела од живототНа четиринаесеттиот ден од главните ставови храна остане грашок каша со додавање на витамини (рибино масло и коски), и зелена боја. Исхраната е дополнета со варен зеленчук - компири, моркови или цвекло.

Фреквенцијата на хранење е намалена на пет пати на ден, додека делови се малку зголемени. До почетокот на третата недела, фреквенцијата на хранење е четири пати на ден. Во оваа диета дополнети со такви производи:

 • Сецкани зеленчук.
 • Сол.
 • Пченични трици.
 • Кршен зрно.
 • Гранули: грашок, грав или леќа.
 • Минерална храна (на пример, школка).
 • Сончоглед торта.
 • Некои земјоделци претпочитаат да ги нахрануваат госливите со подготвена мешана храна.

И, исто така, важно е да се напомене дека во оваа фаза од животот домашните goslings се многу важни врвот облекување со витамини и рибино масло. Покрај тоа, младите веќе можат безбедно да одат до најблискиот езерце, бидејќи таму е можно да влезат во исхраната многу корисна супстанција - алги.

Исхрана од еден месец од животот

Карактеристики на хранење гуска од еден месец од живототВо однос на месечните гослишта, од овој период тие значително ја зголемуваат потрошувачката на зеленило, а потрошувачката на храна за торта и протеини е намалена.

Покрај тоа, месечните goslings веќе се пасат слободно во близина на водата, така што по можност треба да им се дадат мешавини во текот на ноќта.

Во утринските часови се препорачува да се хранат месо, и во текот на денот, во процесот на пасење, птицата се храни на самата трева.

Ако не постои можност за пасење на млади животни во природата, неопходно е да се соберат свежа трева самостојно, бидејќи тревата е неопходен елемент секојдневна исхрана на птици постари од еден месец.

Периодичноста на хранење на млади пилиња е намалена до три пати на ден. Во оваа диета секогаш треба да биде вклучуваат различни видови храна почнувајќи од маслодајна, креда, сол, трици и школка, и завршувајќи со трошки од леб и грашок.

Главната работа е во понудената храна секогаш остана свежо. Штом пердувите почнуваат да се менуваат кај птицата, треба да се пренесат на возрасна диета.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Како да се хранат гуски дома и како да го направат тоаКако да се хранат гуски дома и како да го направат тоа
Што е потребно да се хранат goslings во домот?Што е потребно да се хранат goslings во домот?
Кокошки кокошки: хранење, нега и условиКокошки кокошки: хранење, нега и услови
Инкубација на гуски јајца домаИнкубација на гуски јајца дома
Бајкокс за живина. Инструкции за употребаБајкокс за живина. Инструкции за употреба
Што да се хранат мисирки и мисирки домаШто да се хранат мисирки и мисирки дома
Одгледување гуски Линда домаОдгледување гуски Линда дома
Точна инкубација на гуски јајцаТочна инкубација на гуски јајца
Одгледување гуски дома за почетнициОдгледување гуски дома за почетници
Инструкции за примена на тромоксин за птици?Инструкции за примена на тромоксин за птици?
» » Што да се хранат goslings: правила за правење на диета дома
© 2022 AjLota.com