`Chiktonik`: инструкции за употреба кај птиците, опис на препаратот

Подготовка на птициСекој земјоделец кој раѓа бројлери кокошки, забележува дека здравјето на животните треба да се следи нужно. Непријатен феномен се болестите и смртта на младите кокошки. Ова може да влијае на финансиската состојба на земјоделецот.

За да се осигура дека птиците станале силни и здрави, невозможно е да се направи без превентивни мерки. Меѓу постоечките лекови, се изолираат растворите за орална администрација. Обезбедува додаток за фуражи што ја збогатува храната со различни супстанции и минерали. Така, можно е да се забрза растот на кокошки.

"Chiktonik" инструкции за птици, опис

Меѓу одгледувачите на птици дрогата "Chiktonik" е многу популарна. Тоа е решение за преорална апликација за кокошки на бројлери. Лекот е ефикасен додаток на храна. Треба да се припишат главните цели на нејзината примена.

 • збогатување на добиточната храна со корисни супстанции;
 • рамнотежа на добиточната храна;
 • забрзување на раст на кокошки;
 • обезбедување продуктивност кај возрасни птици;
 • Витамински препарат за птицинормализација на метаболизмот;
 • зголемена отпорност на болеста;
 • подобрување на имунолошкиот систем на птицата.

Додаток на добиточна храна се користи за разни птици. За нив е потребно да се однесуваат Слоеви, бројлери, гуски, патки, мисирки, па дури и папагали. Доста често, "Chiktonik" се користи за зајаци, свињи, крзнени животни.

Адитивна храна "Chiktonik": карактеристики

Лекот е класифициран како пробиотици. Поради основните функции на лекот во телото на младите домашни животни, микрофлората се воспоставува и метаболизмот е нормализиран. Составот на лек вклучува голем број на хранливи материи и амино киселини. Главните активни состојки вклучуваат витамини е gammotonika групи Б, Е, А и Д. Поради нивната акција во телото на кокошки и живина за возрасни може да се компензира недостигот на биолошки активни супстанции. Употребата на фуражни додатоци овозможува изведување на неколку важни функции:

 1. ја намалува смртноста кај живината и другите животни поради различни болести;
 2. го зголемува имунитетот на животното и помага да се спротивстави на разни инфекции;
 3. го стимулира развојот на мускулното ткиво;
 4. ја намалува смртноста на ембрионите;
 5. ја зголемува продуктивноста на зголемување на телесната тежина кај домашните животни;
 6. го зголемува нивото на амино киселини и витамини. Поради тоа, се поттикнува растот на кокошки;
 7. кај кокошките кои го носат, го зголемува производството на јајца;
 8. ја подобрува состојбата на пердуви кај птиците, како и кожата на меки животни;
 9. го зголемува апетитот кај младите животни;
 10. кај птиците го намалува ризикот од канибализам;
 11. сулфур, кој е дел од дрога, целосно го надополнува недостатокот на супстанција во телото. И, исто така, го исклучува појавата на патологија на расцеп.

Индикации и контраиндикации за употреба на лекот "Chiktonik"

Главната цел на дополнување е балансирана исхрана и збогатување на телото кај животни, птици. "Chiktonik" помага да се пополни нивото на амино киселини и витамини. Се препорачува да се примени во следниве случаи:

 • за време на активниот раст на младите животни;
 • со неправилно хранење;
 • за птици кои доживеале стрес;
 • по пренесеното труење;
 • се применуваат за време на антибактериски третман;
 • По вакцинацијата е можно да се земе лекот;
 • пропишува за хиповитаминоза;
 • во случај на метаболички нарушувања, со дефицит на аминокиселини во телото.

Научниците за истражување покажаа дека "Chiktonik" е одлична алатка за подобрување на микрофлората. Покрај тоа, тој е способен го зголемува имунитетот кај домашните птици и животни неколку пати. Благодарение на средствата, корисни супстанции брзо се апсорбираат.

Практично нема контраиндикации за лекот. Само во ретки случаи, можна е лоша реакција на компонентите на лекот.

"Chiktonik" за кокошки: опис

Зошто ни се потребни витамини за птици"Chiktonik" за птица е пробиотик, има црно-кафеава боја. Може да се ослободи во различни шишенца и во различни количини. Фокусирајќи се на дозата на лекот пропишано во упатствата, сосема е реално да се пресмета колку пари ќе треба да купите.

Решението го пропишува ветеринарот само во разредена форма. Се додава во одредена доза на алкохоличари. За живина, просечната доза е еден милилитар за литар вода. Говеда, и слоеви се нудат два милилитри средства. На кокошки им се препорачува да дадат додаток за добиточна храна, почнувајќи од седумдневната возраст. Некои искусни живи фармери воведуваат пробиотик во соодносот на младите животни на возраст од три години. За време на вакцинацијата, пробиотот може да се внесе во исхраната, почнувајќи од тридневната возраст на младите.

За време на вакцинацијата на голем број птици, лекот се пропишува три дена пред вакцинацијата. Без оглед на возраста и тежината на птицата, пресметајте еден милилитар раствор на литар вода. Во случај да се планира преселба или превоз на животни, ќе биде неопходно да се аплицира два дена според стандардната шема."Chiktonik" се препорачува за сите групи животни во зима. Без оглед на видот на животните, во овој период недостаток на витамини и минерали. Во летната сезона, лекот се препорачува за оние животни кои имаат потреба од брзо зголемување на телесната тежина. Тие вклучуваат раси на месо од кози или бројлери.

Што треба да знае земјоделецот при примена на производот?

Секој земјоделец треба да разбере дека "Chiktonik" не е лек за сите болести. Тоа е само додаток за добиточна храна.

 • Лекот не може да ја замени висококвалитетната исхрана. Затоа, фокусирајќи се на стандарди и сварливост, треба да ја земете во предвид стапката на потрошувачка.
 • Употребата на препаратот го подобрува производството на јајца. Така, може да ја подобри стапката на преживување кај младите животни и да го зајакне имунолошкиот систем.
 • "Chiktonik" може да се користи за било какви егзотични животни и домашни миленици, вклучувајќи мачки и кучиња.
 • Квалитетот на месо од живина не страда од употребата на лекот.
 • Лекот може да се користи со лекови.

Дозирање и употреба на додаток "Chiktonik" за кокошки

Препаратот исто така се препорачува за размножување на пилиња. Тие служат поединечно или во група алкохоличари. Во првите денови од животот на кокошки треба да добијат максимална количина на витамини, така што во иднина развива. Ова е особено важно во првите две недели од животот. Покрај тоа, се препорачува да се следи режимот на хранење птици и да се следи достапноста на свежа и чиста вода.

Контраиндикации и индикации на лекот "Гамотоник"

"Gammotonik" е лек кој може да го наслади секој организам на милениче со витамини и амино киселини. Покрај тоа, тоа помага да се балансираат одгледување на птици. Се препорачува да се користи "Гамототоник" за бројлери во периодот на активен раст, стрес или неизбалансирана исхрана.

Доста често, "Gamotonik" може да му се додели на птица кога се труе со токсични материи. Покрај тоа, тоа се препорачува тоа како пробиотик за време и по земање антибактериски лекови. Тој е способен да влијае на развојот на младите животни и го стимулира растот.

Особено важно е фактот дека "Гамототоник" ги подобрува надворешните податоци на птицата. Таа станува активна, а перјата е повеќе свиленкаста и мазна. Се однесува на "Хаматоник" неопасни супстанции и повеќе се смета како фуражни адитиви. За време на апликацијата потребно е да се постапи според инструкциите. Контраиндикација за употребата на лекот "Gamotonik" е индивидуална нетолеранција на една или повеќе компоненти на лекот.

Дозирање на "Chiktonik" значи за птици

На дрогаЗа возрасни птици, а особено бројлери, се препорачува да се примени "Chiktonik" еднаш четвртина. Така, тоа ќе помогне да се обезбеди најголема тежина на птицата, обезбедување на неговиот развој мускулна маса. Максималната употреба на лекот ќе го зголеми јајцето во кокошките и ќе ја зголеми тежината на месото во бројлери.

Без оглед на тоа дали "Chiktonik" се користи за бројлери или слоеви, се разредува од пресметката на еден литар раствор по тон вода. Потребни мисирки и многу други птици во повеќе вода, соодветно и дозата во овој случај се зголемува. При примена на лекот како додаток на добиточна храна, се препорачува да се разреди растворот од една до четири со вода.

Складирање значи "Chiktonik"

Складирањето игра огромна улога во ефикасноста на лекот. Чувајте ги лековите препорачани со соодветно ниво влажност (околу 60%) на темно, суво место. Немојте да го замрзнувате лекот: многу елементи може да бидат уништени од таквото складирање.

Максималниот рок на траење на лекот не е подолг од две години. Но, на отворањето на пакетот се препорачува да се користи за еден месец од денот на отворањето. За складирање на отворениот пакет е најдобро во фрижидер.

Важно е да се запамети дека кога користите производ со истечен рок на траење, со неразбирливо производител на лекот, а исто така и со оштетено пакување, невозможно е да се постигне ефикасност и корист за птиците.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Chiktonik: инструкции за птициChiktonik: инструкции за птици
Мешани сточна храна за бројлери и нивно производствоМешани сточна храна за бројлери и нивно производство
Зошто се презирале бројлери, што да прават и како да се лекуваатЗошто се презирале бројлери, што да прават и како да се лекуваат
Кокошки кокошки: хранење, нега и условиКокошки кокошки: хранење, нега и услови
Карактеристики на мешани сточна храна за бројлери (состав, храна)Карактеристики на мешани сточна храна за бројлери (состав, храна)
Инструкции за употреба на енрофлон за птициИнструкции за употреба на енрофлон за птици
Бајкокс за живина. Инструкции за употребаБајкокс за живина. Инструкции за употреба
Дали е можно да се даде кокошки за спиење, глуварче и celandine?Дали е можно да се даде кокошки за спиење, глуварче и celandine?
Индикации за употреба со енромаг според упатствата во ветеринарната медицинаИндикации за употреба со енромаг според упатствата во ветеринарната медицина
`Ампролиум`: инструкции за употреба, лек за птици`Ампролиум`: инструкции за употреба, лек за птици
» » `Chiktonik`: инструкции за употреба кај птиците, опис на препаратот
© 2022 AjLota.com