Тежина на бројлер на ден: маса за контрола на телесната тежина

Табела на телесната тежина по деновиОдгледувањето бројлери се ангажирани за да се добие од нив голема количина на месо. Овие птици имаат многу висока стапка на зголемување на телесната тежина.

Сепак, важно е да се направи дневно мерење, односно следење на промената на нивната маса. На овој начин, можете да ја проверите содржината на калории во хранењето и да ги коригирате грешките кои се случиле на време.

Во оваа статија, ќе погледнеме на различни методи кои се користат за да се одреди тежината и растот на кокошки од бројлери.

Одредување на тежината на птиците

Ако птиците имаат мала големина, тогаш за мерење на соодветен под или класични скали, а исто така и соодветни едноставни bezmen.

За удобно мерење користете торба или мрежа во која е поставена птицата. Но, треба да размислите дека птицата во тоа време може да биде немирна и резултатите од мерењето може да бидат неточни.

Фармерите од живина дојдоа со добар начин за правилно мерење. На дното на вообичаената торба се направени две дупки, а екстремитетите на птиците навлегуваат таму. Така, таа нема да биде нервозна и може да се смири смирено, и можете исто така да ја користите торбата со најгустото дно, грбот на птицата во него ќе биде минимален.

Бројач тежина по дена

За најточна контрола на телесната тежина на птиците, се користи општо прифатена табела. Оваа табела содржи неделни тежини. Направете дневна проверка зголемувањето на телесната тежина е премногу одземачко и исцрпувачки, па затоа се дава предност на неделно мерење на масата.

Подолу е прикажана табела за бројлери од пилешко, ја покажува неделната стапка на зголемување на телесната тежина во грамови.

Денови (од 1-8 недели) Грами
1-795
7-14180
14-21340
21-28570
28-35830
35-421070
42-491300
49-561580

Како се менува телесната тежина кај кокошки

График за раст на броилаА заеднички проблем живина Фармерите - недостаток на зголемување на растот на птиците. Која е причината за ова? Главната причина за овој проблем може да биде нездрава исхрана, како кокошки треба да добијат сите потребни елементи во трагови, витамини и минерали кои им се потребни во првите месеци на животот, бидејќи зголемување на телесната тежина се случува за време на овој период.

Ако немаше тежина на пилиња при раѓање, тогаш тоа е потребно да го направите ова до 4 недели. Ако постои значителна разлика во резултатите од мерењето кога се споредува со табелата што е прикажана погоре, тогаш е вредно да се ревидира исхраната или по можност да се покани ветеринар. Ако не ги преземете овие мерки навреме, тогаш растењето на птиците од птици ќе биде непрофитабилно.

Тежина при раѓање на бројни кокошки

Ако не постои можност веднаш да се измерат при раѓањето на пилиња, тогаш можеме да започнеме од просечните индикатори: масата на роден пилешко е околу 50 грама. Треба да се земе во предвид дека дури и мало отстапување од нормата на тежина укажува на тоа дека во иднина неговата маса ќе биде прекумерна или недоволна.

Feed за бројлери во%:

  • Жито - 13;
  • Јачмен - 8;
  • Месо и коски - 17;
  • Кршен квасец - 5;
  • Трева - 1;
  • Креда-1;
  • Масти назад - 3.

Тежина на бројни кокошки од 1 до 10 дена

Како тежината на кокошки варира до ден?Ако земеме во предвид дека просечниот живот на бројлери е околу два месеци, тогаш на десеттиот ден нивниот живот веќе се смета за пристоен и веќе е можно да се утврди како телото се развива во птицата.Во текот на овој период, масата бројлерот веќе треба да биде околу 250 г. Тогаш неговата маса ќе се зголеми брзо. Отсега натаму, обидете се да направите неделно мерење на птиците, со цел да ја промените исхраната на птицата во времето.

Пилешко-бройлер за 2 недели

По 10 дена од животот, кога кокошките почнаа интензивно да растат, треба да обрнете внимание на нивната исхрана. Исхраната треба да биде не само висококалорична и хранлива, но исто така мора да има и фуражни адитиви во неа.

Најдобрата храна во првите денови од животот е мешана храна, бидејќи ги има сите корисни состојки за две недели кокошки. Бидете сигурни да ја следите свежината и хранливата вредност на добиточната храна.

Бројлер во првиот месец

Ако исхраната е во согласност со нашите препораки, тежината на кокошките треба да се зголеми 4 пати. За да ја откриете тежината за два месеци, мора да го умножите бројот на месеци на пилешко по тежина.

Бројлер по 1,5 месеци

Со еден и пол месец кокошката е речиси подготвена за колење, но ако птиците се одгледуваат првенствено за продажба, тогаш фармерите од птици се обидуваат да ја зголемат нивната тежина.

Целта на одгледување на бројни кокошки е многу тежина, така што е профитабилно да ги продаде. Норма на тежината на пилешкото бройлери до 2-2,5 месеци треба да биде околу 2-2,5 кг. Но, за овој резултат потребно е да се вклучи во исхраната:

  • Зеленило;
  • Варени компири;
  • Сува зрна (во мали количини).

За да се максимизира тежината за два месеци во исхраната на птиците, треба да се додадат храни со содржина на протеини, на пример, сурутка или кисело млеко.

Бројлер во 3 месеци

Со 3 месеци од хранењето на бројлерот не е соодветен, бидејќи вкусот е највисок во 2-2,5 месеци.

Сега знаете колку брзо и лесно можете да добиете тежина на кокошки. Како заклучок, да речеме дека оваа птица може да се подигне во најкус можен рок.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Кокошки кокошки: хранење, нега и условиКокошки кокошки: хранење, нега и услови
Мешани сточна храна за бројлери и нивно производствоМешани сточна храна за бројлери и нивно производство
Кокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоциКокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоци
Режим на температура за бројлери: пилешко и содржинаРежим на температура за бројлери: пилешко и содржина
Како да се хранат бројлери домаКако да се хранат бројлери дома
Бройлери Cobbs 500: опис и описБройлери Cobbs 500: опис и опис
Карактеристики на мешани сточна храна за бројлери (состав, храна)Карактеристики на мешани сточна храна за бројлери (состав, храна)
Одгледување и одржување на бролери во боја и опис на нивниот вид со сликаОдгледување и одржување на бролери во боја и опис на нивниот вид со слика
Колку храна има потреба од кокошка за еден ден, норми на потрошувачка?Колку храна има потреба од кокошка за еден ден, норми на потрошувачка?
Методи за мешана сточна храна за кокошки сопствени рацеМетоди за мешана сточна храна за кокошки сопствени раце
» » Тежина на бројлер на ден: маса за контрола на телесната тежина
© 2022 AjLota.com