Како да се хранат бројлери дома

Бројлери-одржување и негаОдгледувањето бројлери за месо се смета за многу профитабилно окупација. Брзото зголемување на телесната тежина, високата продуктивност и одличниот вкус на месо се главни критериуми кои ги карактеризираат кокошките од оваа насока. Меѓутоа, во процесот на одгледување и чување на живина, земјоделците се соочуваат со специфични нијанси и проблеми кои бараат посебно внимание.

Дома, како правило, се одгледуваат кокошки за бројлери интензивна начин. Младите животни се купуваат на секои 3-4 месеци во текот на целата година. Коколесни кокошки не се пуштаат на ливадата и се хранат со мешавини од сопствена подготовка или мешана сточна храна со целосна храна. Кокошките се убиваат откако ќе достигнат 2-2,5 месеци, бидејќи нивното одржување подолго нема смисла - со возраста, развојот на птицата забавува, што значи дека враќањето на добиточната храна е намалено.

Хранење на бројлери дома

Во развојот на бројлери постојат следниве фази, за кои секоја постои оброк:

 • Хранење на кокошки од раѓање;
 • одгледување на птицата по 20 дена од животот;
 • јадење јајца до моментот на колење.

Со цел брзо да се зголеми масата на кокошки, тие интензивно се наводнуваат и се хранат. Еднаш неделно, во утринските леења, се додава розова раствор од манган.

Кога расте бројлери тревата мора да се исечи и ситно да се исецка. Колекцијата не треба да содржи целадин, бидејќи е токсичен. Мали кокошки за еден ден вкупно (по пакет) јадат околу 1 кг храна / ден. Постепено оваа стапка се зголемува и до крајот на гоење достигнува 6 кг.

Храна за кокошкиЗа време на периодот на пердувње на кокошки од кокошки, свеж лист од зелка треба да бидат вклучени во нивната исхрана. Тие содржат важен елемент како сулфур, кој е неопходен за интензивен раст на пердувите. Бролерите од моментот на раѓање бараат посебна диета, која се прави според нивната возраст.

За целосен и правилен развој на кокошки треба да добијат одреден сет на хранливи материи, витамини и елементи во траги. За разлика од обичните кокошки, крстови треба да се хранат со висока содржина на витамини и протеини. За ова, следново видови мешана сточна храна:

 • Почнувајќи. Таа е наменета за исхрана на кокошки. Овој тип на храна содржи голема количина на протеини неопходни за здрав раст и развој на кокошки.
 • Завршувањето. Се користи за растење на бројлери кои веќе достигнале шест недели. Содржината на протеини во оваа храна е намалена на 20%. Птицата ја јаде до дното.

Но, специјалните мешани сточна храна се користат, во основа, од страна на сопствениците на фарми за живинари на бројлери или големи фармери. Во приватното земјоделство, заради спасување на птицата, се хранат сува зрна и разни видови месо. Бролерите исто така добро јадат од кујната.

Што да се хранат бројлери кокошки од раѓање?

Дневниот дневен бројлер практично не се разликува од оној на кокошки од иста возраст од други раси. Кога гоење Живина за месо е исто така важен начин на исхрана. Пилињата треба да примаат храна најмалку 8 пати на ден, во редовни интервали.

Манган решениеОд првите денови на животот на кокошки веќе се дадени протеини и јаглени хидрати. Ова се обични зрнести мешавини и прав за јајца - овие компоненти треба да ја формираат основата на исхраната. За нив е неопходно да се додаде витаминска премикса и минерална облекување. Од бројлери, кои се навикнати на генетско ниво да се хранат со сува храна, треба да обезбедат суво пченица во услови на домаќинство, кое се дава 5 пати на ден.

Многу живи земјоделци ги хранат обичните кокошки со варено јајце. Со крстовите така го прават не може, бидејќи ова може да доведе до развој на дијареа и натамошна смрт на птицата. Да се ​​наводнуваат дневните кокошки по можност со воден раствор кој содржи специјални препарати или слаб раствор на манган.

Како да се хранат бројлери кокошки на возраст од една недела?

Nestlings кои преживуваат до 5-10 дена на возраст се првиот чекор кон успешното одгледување на птици. Сепак, не е неопходно да се релаксира, бидејќи од седумдневната возраст кокошките почнуваат активно да растат и развиваат. Сега нивната исхрана е неопходна се прошири.

Од петтиот ден од животот, следново производи:

 • Стартер храна;
 • сува моркови (5 грама на глава);
 • сува храна, која секогаш мора да биде присутна во коритото;
 • исечени зеленчук (коприва, луцерка, кромид);
 • Од 10-годишна возраст, на кокошки се хранат урда и сурутка, кои се додаваат во смесата. Во чиста форма не треба да се даваат млечни производи.
 • Почнувајќи од седумдневната возраст, кокошките треба да добијат рендано моркови или тиква.

Во превентивни цели на бројлери потребно е вода Триавитом (5 g / 1 l вода). Покрај тоа, во кокошарницата дополнителна сад за хранење се поставува со школка, креда или чакал.

Како да се хранат бројлери на возраст од две недели?

Препаратот БајкоксБролерите на возраст од 14 дена сè уште се хранат со суви смеси и мешани сточна храна, како и зеленчук и млечни производи. Бидејќи крстот има прилично слаб стомак, постепено се воведуваат нови компоненти во исхраната.

Некои одгледувачи кога горат бројлери за месо употреба влажни средни, Сепак, тука е потребно да се биде крајно внимателен и да се воведе навлажнета храна постепено.



На кокошки на возраст од 1.5-2 недели со цел да се спречи кокцидиоза им се дава лек Baykox, која е разредена во сооднос од 0,5 g. значи / 1 литар вода. Три дена пред воведувањето на Бајкокс, птиците почнуваат да пијат со воден раствор на витамин Б.

Хранење на дваесет-дневни кокошки

Кога кокошките достигнале три недели, се случува активен сет на мускулна маса и птицата достигнува врв на интензитетот на раст. Во текот на овој период, неопходно е да се диверсифицира исхраната и да се зголеми стапката на исхрана. Стартната храна се заменува со гоење, додавајќи сточни производи и зголемување на обемот на протеинска храна.

На возраст од 20 дена, порции на бројлерски кокошки се додаваат со лепчиња или варени компири.

Во добиточната смеса се додава варена риба, 2 гр. пекарскиот квасец, месо-коскениот оброк и црниот дроб. За подготовка на низок месо супа се користи. Риба и месо мора да бидат свежи, инаку кокошките може да умрат.

Од зелена, дај ја Пекинг зелка, коприва, глуварче, зелена салата. Како извор на растителни протеини во печурки додадете сончоглед или кикиритки. Со цел да се спречат разни заболувања, се препорачува да се пијат бројлетите еднаш на секои два дена со слаб раствор на манган.

Хранење на месечни бројлери

Основата на соодносот на кокошките на возраст од 1 месец вклучува смачкана жито пченица, овес, пченка и грашок. Сите компоненти може да се мешаат во еднакви пропорции и разредени со сурутка или месо од супа. Варено сирење и треска масло од црн дроб секогаш се додаваат во каша. Исто така е неопходно птицата да се обезбеди со доволно хранливи материи и витамини. За ова, идеална опција е зеленилото од градината. Плодовите со задоволство консумираат репка и листови салата, зелка, зелен кромид.

Изгорена зрнаКурам постар од еден месец може да се даде однапред никнува жито од јачмен и пченица. Наместо мешани сточна храна, е дозволено да се храни птицата со конечна мешавина која се состои од следниве состојки:

 • 25% пченица и јачмен;
 • 20% од соја и пченка;
 • оброк од сончоглед - 5%;
 • грашок - 10%.

Во било која возраст, бројлерите треба да се додадат на храна што се храни со креда и школка, квасец, витамински додатоци, рибино брашно. Кокошки со нетрпение го јадат пулпата од сквош и тиква, како и отпадоци од свежа храна.

Како правилно да ги нахраните бројлерите?

Кога се одгледуваат бројлери, следново прописи хранење:

 • Хранењата мора постојано да се полнат, така што кокошите јадат доволно.
 • Диетата за поставување мора да биде вклучена калциум адитиви или едноставно јајце школка. Можете исто така да ја користите млечната креда како полнење.
 • Бидејќи кокошките се желни да бидат еколошки чисти и корисни коржи, така летото може да се испушти на ливадата каде што се хранат и, според тоа, цената на специјалната храна ќе се намали.
 • За да се спречат мускулите за џвакање во устата, се додаваат бројлери песок. Бидејќи птицата нема заби, храната се меле само во стомакот со помош на неговото намалување. Песокот претвора големи парчиња храна на мали парчиња.
 • Храна направена од висококвалитетно жито мора правилно да се складира, во спротивно ризикувате да му наштетите на популацијата на птици. Се чува во сув, запечатен и густ сад, во спротивно храната може да се расипе. Покрај тоа, пилешкото млеко треба да биде заштитено од диви птици и разни глодари кои се способни за хранење на вируси и паразити во храната.

Важна точка е грижа за колибри и водачи. Несанитарните услови на притвор може да предизвикаат дигестивни нарушувања кај бројлери, што негативно ќе влијае на растот на кокошките. Затоа, контејнерите за вода и за добиточна храна треба добро да се исплакнат во топла вода веднаш штом се контаминирани.

Крстите се речиси сејаседни, но нивната исхрана не треба да ги вклучува следните производи:

 • Не јајцаСирење;
 • какао и чоколада;
 • џем;
 • крем и растително масло во чиста форма;
 • свежо млеко;
 • кожи од цитрус и дињи;
 • колбаси.

Кога се хранат бројлери со отпад од кујната, треба да внимавате да не ги оставате остатоците од горенаведените производи да не ги погодат кокошките во колибри.

Хранење на бројлери: корисни информации

Суровини - главниот елемент на исхраната на бројлерски кокошки на сите живинарски фарми и фарми. Кога растат крстови во приватни фарми без посебни услови и во мали серии, хранењето на мешани сточна храна може да биде непрофитабилно.

 • Прво, во големите претпријатија нормите на добиточна храна се строго измерени.
 • Второ, кога бројлерите се таваат на фарми за живина, се врши неделно мерење на живината со цел да се утврди потребната доза на мешана храна за следната недела.
 • Трето, храната е избрана во зависност од возраста на кокошките и има поинаква содржина на хранливи материи според виталните потреби на птичјиот организам.

Се разбира, сето ова може да се направи дома, меѓутоа, таквите манипулации можат да предизвикаат одредени потешкотии. Затоа, хранење на млади животни со мешана сточна храна непрактично.

Економични опции за храна

 • Јадење само сува храна. Многу сопственици на популацијата на птици тврдат дека е многу поудобно да се хранат бројлери со исклучително сува храна: грижата за кокошки е многу поедноставена, особено за големите фарми. Влажната каша е поевтина, сепак, нејзината подготовка бара платени човечки часови. Покрај тоа, постои веројатност за појава на здравјето птица проблеми поради висок ризик од добивање на супстандардни компоненти. Сувата храна првично има избалансиран состав, кој обезбедува оптимален раст на бројлери. Со таква птица хранење е брзо стекнување на тежина, додека употребата на влажни meshanok случај на доцнење во раст и зголемување на телесната тежина (до две недели од норма).
 • Влажни печуркиМногу често земјоделците користат кеси со влажни каша (0,5 литри супа, вода, млечни производи за 1 кг сува храна), што значително ги намалува трошоците за храна. Покрај тоа, останатите производи се зачувани од табелата (зеленчук, житарици, квасец, итн.), Како и свеж отпад кој може да се додаде во каша. Оваа опција совршено погоден за домаќинства со скромни буџети и мал број на бројлери (до 100 животни).
 • Комбинирана храна. Постојат неколку опции: сувата храна се додава директно на каша - сувата храна постојано се чува во прехранбената храна, а влажната храна се користи како додаток.
 • Користете BMVD (протеин концентрат), кој вклучува биолошки активни супстанции, витамини. Додавањето БМВД на сува храна може значително да ги намали трошоците за хранење, да го зголеми бројот на бројлерот, да го подобри квалитетот на месото, продуктивноста и да придонесе за поголема отпорност на разни болести. Овој метод е идеален за големи фарми за живина.

Обезбедување писмен грижа и оптимални услови за хранење и чување на бројлери, за периодот од мај до август може да се одморат две серии од бројни кокошки. Во исто време, цената на добиточната храна ќе биде минимална, и ќе ви биде обезбедено вкусно месо од исхрана.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Пилешки бројлери: што да се хранат и како да растат домаПилешки бројлери: што да се хранат и како да растат дома
Мешани сточна храна за бројлери и нивно производствоМешани сточна храна за бројлери и нивно производство
Одгледување и одржување на бролери во боја и опис на нивниот вид со сликаОдгледување и одржување на бролери во боја и опис на нивниот вид со слика
Пик мајстор Греј: карактеристики, опис на крстот и сликаПик мајстор Греј: карактеристики, опис на крстот и слика
Бројни заболувања: симптоми на болест, третман, сликаБројни заболувања: симптоми на болест, третман, слика
`Chiktonik`: инструкции за употреба кај птиците, опис на препаратот`Chiktonik`: инструкции за употреба кај птиците, опис на препаратот
Кокошки кокошки: хранење, нега и условиКокошки кокошки: хранење, нега и услови
Карактеристики на мешани сточна храна за бројлери (состав, храна)Карактеристики на мешани сточна храна за бројлери (состав, храна)
Витамини за бројлери, растворливи во водаВитамини за бројлери, растворливи во вода
Кокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоциКокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоци
» » Како да се хранат бројлери дома
© 2022 AjLota.com