Бройлери Cobbs 500: опис и опис

Бројлери Cobb 500Еден од профитабилните, ветувачки и профитабилни начини за развој на живинарството е одгледувањето пилешко месо од бројлери. За разлика од возрасните и другите раси, бројлерите не бараат огромна количина храна. Покрај тоа, работата на одгледувачите во оваа област постојано продолжува.

Постојат нови подобрени крстови кои можат да добијат максимална тежина со минимално време. Во исто време, вкусот не се влошува на било кој начин. Една од уникатните сорти на пилешко е колбарот број 500. Тие не се чуден, Доходно и прифатливо за одгледување дома.

Бројлери Cobbs 500: Карактеристики

Татковината на бројлери на кобб 500 е Република Чешка. До денес, бролестите 500 кобби се одгледуваат во Украина, Русија, Белорусија, САД и Канада. Во создавањето на хибрид Многу раси учествуваа, ние ќе ги разгледаме главните.

 1. Кои се предностите на одгледување на раса?Раса наречена Корниш, која беше одгледана како резултат на преминувањето на бели, малезиски и кокошки од Англија.
 2. Американски раса наречена Плимустрок.
 3. Раса на јубилејот Кучин.
 4. Пилешко пантерот.
 5. Пилешка раса Род Ајленд.
 6. Пилешко Њу Хемпшир.
 7. Кокошките од салмонид се изгорени.
 8. May Day кокошка.

Како резултат на преминувањето на сите раси, излезе производствен нов вид. Разграничување на крстот калб 500, можеби од други раси на кокошки само по изглед. Треба внимателно да го проучувате пилешкото и неговите карактеристики.

Секоја пилешко има големо тело и масивно тело. Колковите на кората се добро развиени, а шепите се силни и големи. Птица пердуви големи и силни, и нивната боја е исклучително бела без импрегнации. Пилешко месо има мал. Изгледа како обетки и има црвена, црвена боја. Лицето на пилешкото е покриено со тенка и црвена кожа. Самата кожа на птицата има жолта боја и одлична презентација.

Бројлери Cobbs 500 се со иста големина, и во возрасни и кокошки. Помеѓу петел и пилешко, разликата во тежината е речиси невидлива. Расата е одлична за индустриско производство. Во овој поглед, нема потреба да се подели месото во сорти, бидејќи тие имаат ист пазар и изглед.

Општи информации за бројлери 500

Карактеристики на расатаКарактеристичен изглед Пилешко од оваа раса лесно го разликува од другите претставници на крстови. Тие имаат чиста, бела перја и светла сртот. Карактеристична особина на пилешкото куби 500 е високи и големи нозе.

Бројлер на бројлер е 500 за добра причина. Тие имаат висока стапка на раст, тежина. Кокошки на четириесеттиот ден од своето постоење добиваат тежина околу два и пол килограми. Постојат оние кокошки кои можат да добијат тежина, понекогаш и повеќе.

Како што споменавме порано, крстот има униформност. Сите претставници на овој вид, по достигнувањето на одредена возраст, ја имаат истата маса. Тоа е, во еден месец од својот развој на кокошки може да добие два килограми тежина. За една и пол година на кокошки на кобс се додаваат два и пол килограми. На педесет и шестиот ден, нивниот живот може да достигне повеќе од три килограми.

Но, вреди да се напомене дека кога пилињата ќе го достигнат осумдесеттиот ден од нивниот живот, нивниот раст е намален. Затоа, поволен период за колење на кокошки е четириесет и шеесет дена од нивниот живот. Колење на млади животни, веројатно извршени на триесеттиот ден од нивниот живот, доколку е потребно. Кокошките се одгледуваат до четири месеци. Понатаму, содржината на бројлестите котли 500 станува неефикасна, бидејќи тие консумираат многу храна, нема зголемување на телесната тежина.

За разлика од многу други крстови, Калблата 500 има уникатни карактеристики. Тие вклучуваат не само бројот на раси преминал, но исто така и високата тежина и содржината на птицата. Главната предност на бројлери е нивното месо. Има уникатен пријатен вкус. За разлика од многу други раси, месото е идеално за диетална исхрана.За таа цел беше неопходно да се преминат многу раси на месо, од кои се одгледуваше одличен бројлер. Тој може да носи јајца, како и секоја друга птица. Но, да се надеваме дека јајцата ќе бидат доволна количина безначајна. Бројот на јајца од под една жена не може да биде повеќе од две единици неделно. Бројлер Cobb 5000 е исклучително раса од месо. Бролерите почнуваат да се носат доцна, не порано од седум месеци. Но, многу кокошки поради неразделноста на нивната содржина пред оваа возраст не живеат надвор.

Одгледување и одгледување на бројлери 500 кокове дома

Пред купување бројлер од 500 cobes, вреди да се разбере како се одгледуваат кокошки и како да имаат корист од тоа. Расте кокошки на два начини. Прво, купување на јајца за ведење на големи фарми. Второ, купување на дневни млади животни. Традиционален начин, за жал, оваа раса не може да се изведе. Постојат неколку причини за ова.

 1. Бројлери Cobb 500 е хибрид кој е добиен од мешање на различни раси. Затоа, како резултат на мешање, наследни гени на пилешкото не се пренесуваат.
 2. Кокошките од овој вид не се способни да го инкубираат и да го задржат своето потомство како такво.

Пилешко одгледување на бролериЦената за јајца за ведење стана неколку пати помалку отколку да се купи пилиња кои се родени и индикатори непосредна квалитет Коб 500. Младите животни високо ниво на опстанок, која се карактеризира со висока стапка на преживување, осврнувајќи се на придобивките од оваа раса.

Преживување на раса на бројлери од кобс 500 е до 97% од вкупниот број. Ова е доблест на овој вид на живина. На посебните важни фактори кои се земаат во предвид кога расте кокошки треба да се припише.

 1. Содржина на кокошки. Брзото зголемување на телесната тежина директно ќе зависи од овој фактор. Со активноста на младите, стапката на раст на животното ќе биде неколку пати помала, што значително ќе ја намали профитабилноста на одгледувањето на живината.
 2. Индекс на температура. Птиците од оваа раса не можат да толерираат духовитост, нацрт и превисока или ниска температура. Во случај кокошките да се досадуваат на едно место, во близина на греачите. Овој индикатор укажува на недоволна температура за кокошки. Ако температурата е превисока, тогаш кокошките стануваат слаби и го губат апетитот, а исто така страдаат од топлина. Препорачаната температура за кокошки е од дваесет и седум степени до триесет и три степени.
 3. Режим на светлина. Во првите две недели од животот, кокошките треба да организираат осветлување околу часовникот. После тоа, можно е да се скратат часовите на светлината.
 4. Точна и соодветна исхрана. Во јајцето за јадење на колба 500 треба да бидат присутни витамини, минерали, минерали. Покрај тоа, треба да ги додадете сите видови храна за пилиња. Храната треба да се збогати со протеини.
 5. Неопходен услов за одгледување на пилешко е да се чува чисто во собата. И покрај фактот дека бројлерот е подложен на сите видови на инфекции или болести. Поради непридржување на чистотата во собата, може да се појават епидемии на заразни болести и, особено, значително намалување на процентот на добиток.

Хранење на бројлести бродови 500

За да ги нахранат кокошките, земјоделците користат главно мешана сточна храна. Продадете го во продавницата - ова е храна за PC-5 за младите. Иако таква храна може слободно да се репродуцира дома. За подготовка на мешани сточна храна за млади животни, вреди да се земат предвид некои компоненти кои се задолжителни во исхраната.

 • зеленчук;
 • мали школки;
 • креда.

Која е особеноста на расатаНа почетокот на кокошки се препорачува да се даде варено јајце и нискокалорично урда. Првата храна за кокошки треба да го задоволи основниот услов - треба да биде таква што храната целосно се апсорбира во незрелиот дигестивен систем. Кога додаваме житни култури во оброкот, треба да се земе во предвид фактот дека нивото на асимилација на калиум и фосфор е значително намалено со пченица во храната. Затоа, неговото дополнително дополнување е неопходно.

Хранење кокошки - тоа е еднократно, дневен процес. Во првата недела од животот младите животни треба да се хранат најмалку осум пати на ден. По ова, треба да ја намалите фреквенцијата на хранење. Прво, намалување на едното хранење неделно. И потоа, дајте храна двапати дневно - наутро и вечер.

Кои се болестите на бројлери од кобб 500?

Cobb 500 имаат ниско ниво на подложност на разни болести. Тие можат да произведат висока стапка на преживување. Но, за возврат, тие се склони кон разни болести кои влијаат само на оваа раса на кокошки. На најчестите болести следново.

 1. Раса на кокошкиВарење. Оваа болест може да се појави само кај пилиња. Пилињата се изложени на него само во случај на неисхранетост. Кога кокошките се хранат со задоцнета храна или оние кои не се вклопуваат во нив по возраст, тие не можат да го вари и немаат потребните ензими во нивните тела. Оваа болест раса само оние пилиња кои се родени само. Оваа болест се манифестира како сериозно труење на телото, кое може да се појави како лабава столица со бела или жолта боја. Во изметот може да се појават честички од непреработена храна. На позадината на болеста може да има недостаток на апетит.
 2. Бронхопнеумонија, се јавува поради неточна содржина на кокошки. Како што беше кажано претходно, кокошките имаат потреба од одреден температурен режим. Болеста се јавува во позадина на хипотермија. Можете да го одредите според главните карактеристики - тоа е тежината на дишењето со отворен клун. Може да има отежнато дишење при влегување и истегнување на вратот. Во овој момент, морталитетот на птицата е можен. Третманот може да се препише само од ветеринар.
 3. Марекова болест може да се појави кај возрасни. Најчеста болест кај бројлери. Тоа може да биде до 85% од сите птици. Симптомите вклучуваат овенати на крилјата, дупката на вратот, како и опашката. Со оваа болест може да се појави делумно или целосно губење на видот. Третманот го пропишува само ветеринар.
 4. Авитаминозата може да се појави во бројлери на кобб 500 заради недостаток на витамини. Поради брзиот раст и недостатокот на витамини кај кокошките, се чувствува побрзо од другите миленици. Со цел да се спречи развојот на бери-бери во зноен исхрана е потребно да се воведе дополнителен витамин комплекси.
 5. Ентеритис е болест која влијае на кокошки на рана возраст. На кокошки се погодени од воспалителниот систем на гастроинтестиналниот тракт. Третманот се изведува само од ветеринар, се користат антибактериски лекови.
 6. Аспергилоза, болест што се јавува како резултат на пенетрацијата на габата во телото. Габицата, на прво место, влијае на респираторниот тракт и почнува да се развива. Болеста може да се појави само ако не се исполнети условите на кокошките.
 7. Салмонелата е опасна болест не само за бројлери, туку и за луѓето. Во случај на инфекција, потомството целосно се убива.

Предности и недостатоци на Cobbs 500: опис

Одгледување на кокошки 500 - ова е профитабилна окупација дома. За најкратко време, можете да добиете вкусно месо без финансиски трошоци за хранење на кокошки. Коментарите на фармерите за потомство од 500 cobbs се само позитивни. Главните предности на одгледувањето бројлери дома вреди да се припишат.

 1. Раса јајца расиБрз раст на младите животни.
 2. Минималните трошоци за добиточна храна во однос на тежината на пилешкото во текот на одгледувањето.
 3. Колите се вршат почнувајќи од еден и пол месеци.
 4. Кора од жолта боја го зголемува комерцијалниот квалитет на производот.
 5. Мускулните бедра го зголемуваат приносот на месото во трупот.
 6. Тендер, бели гради со најголема тежина.
 7. Сите индивидуи во стадото се со иста големина.
 8. 97% стапка на преживување на кокошки во добиток.
 9. Зголемена отпорност на вообичаени болести кај миленичиња.
 10. Бројлери Cobb 500 може да се произведува не само во земјоделството, туку и на индустриско ниво.

Кај 500-тата раса има недостатоци, разгледајте ги главните.

 • Пилешкото е хибрид и затоа нема да работи самостојно.
 • Cobb 500 нема способност да одгледува јајца самостојно.
 • За да растат јајца, треба да купите специјализиран инкубатор.
 • Сензитивност на младите животни до температурни флуктуации. Тоа е, одгледувањето на живина е поврзано со дополнителни трошоци за нивно загревање.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Одгледување кокошки дома. Совети за почетнициОдгледување кокошки дома. Совети за почетници
Месо раси на кокошки: име, опис и сликаМесо раси на кокошки: име, опис и слика
Одгледување и одржување на бролери во боја и опис на нивниот вид со сликаОдгледување и одржување на бролери во боја и опис на нивниот вид со слика
Пик мајстор Греј: карактеристики, опис на крстот и сликаПик мајстор Греј: карактеристики, опис на крстот и слика
Пик мајстор Греј: детален опис на расатаПик мајстор Греј: детален опис на расата
Кокошки кокошки: хранење, нега и условиКокошки кокошки: хранење, нега и услови
Карактеристики на мешани сточна храна за бројлери (состав, храна)Карактеристики на мешани сточна храна за бројлери (состав, храна)
Кокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоциКокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоци
Бојлер. Опис на расата и карактеристиките на содржинатаБојлер. Опис на расата и карактеристиките на содржината
Режим на температура за бројлери: пилешко и содржинаРежим на температура за бројлери: пилешко и содржина
» » Бройлери Cobbs 500: опис и опис
© 2022 AjLota.com