Котел кокошки. Грижа и хранење дома

Бројлер кокошки - како да расте домаЗголемувањето на бројните кокошки сега станува сé поголема популарност меѓу сопствениците на лични помошни парцели, приградски, па дури и приградски области. Овој бизнис се смета за корисен, бидејќи бројките од кокошки може да се колат за месо уште 2 месеци по раѓањето. И ова сугерира дека дури и за време на летната сезона можете слободно да прераснете птица на половина и два килограми. Јадењата од месо од пилешко месо се многу вкусни од оние од обичната кокошка. Покрај тоа, месото се смета за исхраната, има деликатна текстура и одличен вкус.

Зошто се одгледуваат кокошки за бројлери?

Расте бројлери кокошки ROSS-308Хибридни раси на месо кокошки, кои од другите се одликува со високи стапки на раст, брз развој и брза акумулација на маса, се нарекуваат бројлери. Во корист на растечката бројка кокошки не е само во брз раст, но исто така и во минимални трошоци за исхрана за секој килограм раст, во споредба со млади поединци од други домашни птици.

Треба да се забележи две главни точки на размножување бројлери кокошки:

 • Мерење зрелост;
 • Индекс на производство на јајца.

Високото производство на јајца е неопходно за репродукција на раси на јајца. Затоа, репродукцијата на потомството бара одгледување на кокошки во возрасна држава. Таквите птици нема да бидат погодни за колење на месо, но мора да се носат добро, за да се изведат нови пилиња од бројлери од јајцата.

За што се крстови?

Мали кокошки COBB-500Крстови наречен линија на кокошки, кои се изведени конкретно врз основа на одредени својства својствени само за нив. Во моментов, активниот избор на домашни кокошки, спроведен од професионалци, се уште не започна, не постои посебен избор на живина во однос на индикаторите за ефикасност и растот на месната маса. Сега чисти раси на кокошки, како по правило, се одгледуваат само во приватни фарми. Големи живинарски фарми растат крст-хибриди, кои имаат највисока продуктивност.

Крстови може да се нарече крст од повеќе раси меѓу кокошки, кој е специјално адаптиран за одгледување во вештачки создадени услови на задржување и контролирано опкружување. Затоа тие се одгледуваат на големи живинарски фарми, фарми, во живи куќи врз основа на одредени режими.

Општите карактеристики на бројлери е како што следува:

 • Пилешко бройлер фотографијаГолемината на трупот е поголема од онаа на обична кокошка;
 • Тежината може да достигне 4,5 кг кај кокошката и 5,5 кг кај возрасен петел;
 • Исцрпеното и моќно тело е хоризонтално;
 • Слабо појавување на јајца, но постои добро развиен инстинкт на инкубација;
 • Смирен темперамент;
 • Нозете и крилјата се кратки;
 • Мускулната маса се гради брзо.

Како да одберете пилешки броци за одгледување дома?

Пилешки бројлери од одгледувачиНајдобро е да се купат пилиња од одгледувачите, кои одгледуваат бројлери специјално за продажба, следејќи ги сите правила и прописи. Можете исто така да користите друга опција - да купите млади животни во фармите за живина или на инкубатор станици. Меѓутоа, во двата случаи, пред да се купи, потребно е јасно да се разбере за кои цели птица е стекната - заради добивање на јајца или месо.

При купувањето, важно е да се разбере дека универзалните хибриди, кои се и добри јајце-лежење и брзиот раст, во природата не постојат. Значи, ако продавачот ве уверува во ова, не треба да му верувате. Во кокошките кои не носат, месото е поцврсто, а зреењето на месото доаѓа само на шест месеци. Мејлерот за месо нема да даде многу јајца, а на возраст од два месеци ќе тежат околу 2 кг.

Сега, ајде да погледнеме како да се грижиме за кокошки од бројлери дома.

Гот за нега на бролери

Правила за одгледување на бројни кокошки

Постои две основни методи за чување на бројни кокошки:

 • Широка;
 • Интензивно.

Изборот на методот зависи од условите што може да обезбеди на сопственикот на приватниот сектор на нивните птици.

Во првиот случај, кокошките на бројлери се купуваат во пролетта и се одгледуваат до средината на летото, додека не добијат пазарни квалитети. Откако ќе се стекнат такви квалитети, целата серија од живина е зачукувана. До следната сезона, одгледувањето е суспендирано.

Во вториот случај, нова серија на бројни кокошки се купува на секои 3 месеци во текот на годината без прекин. Култивирањето се јавува во текот на целата година и не е сезонски.Кога расте кокошки треба да се обрне внимание на фактот дека ако птица задржи повеќе од 70 дена, тогаш тоа ќе биде економски непрофитабилен.

Може да растете птица во кафези или на подот на легло. Да ги разгледаме подетално и двете варијанти.

Содржина на подот

Овде, посебно внимание треба да се посвети на насипот на подот, односно на неговиот состав. Легла мора да биде лабава, суво и да ги апсорбира сите штетни гасови. Најдобрата опција би била сушената струготина од дрво без големи чипови и кора.

Опремување на простории:

 • Постелнина од пилевинаПрво, подот мора да биде покриен со варено варење во прав во износ од 1 кг на 1 квадратна М област;
 • На врвот на вар се истура слој од сува пилевина со дебелина од најмалку 10 см;
 • Ако кокошките се еднобојни, мора да се внимава да има 24-часовно осветлување во просторијата;
 • Потребна е добра вентилација;
 • Вреди да се грижи за температурата во собата. Во првите 15 дена на одржување на пилиња, температурата треба да биде 26-33 степени. Важно е да се осигура дека температурата не паѓа ноќе;
 • По 30 дена, температурата може да се намали на 20 степени. Приближно по оваа стапка, температурата треба да остане во текот на растечкиот период;
 • Исто така е потребно да се набљудуваат условите на релативна влажност. За млади кокошки, овој индикатор не треба да биде повеќе од 65%. По 20-30 дена, влажноста може да се зголеми на 70%.

Вреди да се обрне внимание на фактот дека ќе треба електрични грејачи за одржување на потребната температура во собата, која содржи кокошки.

Содржина во ќелии

Коколовите кокошки се клеточен метод за чувањеАко бројни кокошки се чуваат во кафези, тогаш ќе биде неопходно да се придржуваат кон други норми и услови. Во еден кафез не смеат да содржат повеќе од 20 птици, и барањето за квантитет нема да се промени со возраста на бројлери.

Клетките може да се организира во неколку групи, со што значително заштедува простор во собата. Во секое ниво, мора да се исполнат одредени стандарди на температура - температурата не смее да падне под 35 степени, како кај кокошките во кафези не е можно да се безбедно да се движат и да бараат на топло место, за разлика од кокошки, кои се наоѓаат на подот.

Како да се одгледуваат бројлерски кокошки во кафезиВо клетките не треба да се постават отпадоци, но нивните Неопходно е редовно да се чисти и дезинфицира. Санитарните епидемиолошки станици даваат предност на содржината на птицата во клетките, а не на подот, бидејќи е хигиенска и безбедна за кокошки и за луѓето.

Во просторијата каде што се наоѓаат ќелиите, мора да има вентилација.

Ова се барањата за грижа треба да се набљудуваат кога кокошниците на броеви се чуваат дома. Сега вреди да се научи повеќе за правилата за хранење птица.

Хранење на бројлери дома

Како да се хранат бројлери кокошки домаПрашањето за хранење на јајца е најважно во врска со грижата и одржувањето дома. Од правилно хранење и усогласеност со режимот зависи од стапката на раст на масата, како и од вкусот на месото. Исто така важни се трошоците за хранење.

Во првите денови од животот, кокошки на бројлери од месо се хранат на ист начин како и кокошки од раси со јајца. По одреден период, стилот и квалитетот на хранење треба да се сменат.

Наредба за хранење на бројачот:

 • Хранење на бројлерски кокошкиОд првиот до третиот ден од раѓањето на варено јајце е главната храна. Во раните денови, кокошките треба многу протеини, па можете да додадете млеко и урда во исхраната;
 • Почнувајќи од третиот ден, исцедените билки во форма на трева и коприва лисја се додаваат во исхраната. Тревата, исто така, може да се замени со тревното брашно ако коковите се одгледуваат во зима;
 • На петтиот ден во исхраната, неопходно е да се додадат минерални супстанции во облик на коскено брашно, кршен школки и креда. Од ова време, јајцата може да се даваат со школка;
 • Две недели по раѓањето, во рерната се внесуваат рендан морков и варено месо, како и просо, овес, кршен пченица, пченка;
 • На три недели возраст, 20% од житото треба да се замени со варен компир. Сите компоненти се мешаат во влажна каша. Влажната храна треба да се менува со сува;
 • Од вториот месец, неопходно е да се намали количината на храна за протеини и да се зголемат сочните, билни состојки.

При хранење, вреди да се обрне внимание на фактот дека бројлери треба да се хранат многу и често. Ако ја задржите вистинската исхрана, тогаш ризикот од дебелина ќе биде отсутен.

 • Мали бројлери јадатВо првата недела, храната треба да биде осум-лунарна;
 • Почнувајќи од втората недела, кокошките се хранат шест пати;
 • Од третата недела, можете да се префрлите на четири оброци на ден;
 • Еден месец подоцна и се додека двете лица не се хранат со јајца.

Покрај тоа, треба да се има на ум дека кокошките во чинијата за пиење секогаш треба да имаат свежа и чиста вода, чија температура не треба да надминува 30 степени.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Одгледување кокошки дома. Совети за почетнициОдгледување кокошки дома. Совети за почетници
Карактеристики на расата на кокошки СусексКарактеристики на расата на кокошки Сусекс
Мешани сточна храна за бројлери и нивно производствоМешани сточна храна за бројлери и нивно производство
Месо раси на кокошки: име, опис и сликаМесо раси на кокошки: име, опис и слика
Најдобрите раси на декоративни кокошкиНајдобрите раси на декоративни кокошки
Пик мајстор Греј: карактеристики, опис на крстот и сликаПик мајстор Греј: карактеристики, опис на крстот и слика
Кокошки кокошки: хранење, нега и условиКокошки кокошки: хранење, нега и услови
Кокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоциКокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоци
Инструкции за употреба на енрофлон за птициИнструкции за употреба на енрофлон за птици
Москва црна раса на кокошки: описМосква црна раса на кокошки: опис
» » Котел кокошки. Грижа и хранење дома
© 2022 AjLota.com