Рок на траење на јајцата и услови на чување

Соодветност на пилешки јајцаЈајцето е производ на прва потреба, и тоа е во фрижидер за речиси сите. Покрај тоа, јајца - извор на белковини и витамини, кои се неопходни за нормално функционирање на телото. Сепак, многу малку луѓе знаат колку и како да го складираат овој производ.

Прво на сите треба да се забележи дека пилешкото јајце доаѓа во повеќе видови или категории:

 • највисока;
 • Селективен;
 • првиот;
 • вториот;
 • третиот.

Покрај тоа, при купувањето, треба да обрнете внимание не само на категоријата на производи, туку и на неговиот изглед. Многу важно, така што јајцата немаат отпадоци, крв, пукнатини и други дефекти. Според GOST, на јајцата им е дозволено да имаат мали точки или ленти кои се појавија за време на транспортот. Јајцата треба да се мијат пред употреба. Покрај тоа, треба да се запомни дека тие не треба да имаат странски мирис или вкус.

Што влијае врз складирањето на јајцата?

 1. Како да чувате пилешки јајцаНивното потекло. На јајца, кои биле собрани во производството, секогаш се стави точниот датум. Околу рокот на траење на производот, кој беше собран на фармата за живина, е околу еден месец. Ако зборуваме за домашни јајца, тие може да се чуваат 3 месеци.
 2. Точноста на складирањето пред купувањето. Продавницата е во согласност со сите технички стандарди за складирање на овој производ, а потоа рокот на траење може да биде од 25 до 30 дена. Складирањето по купувањето исто така е важно. Значи, ако производот се чува во фрижидер, суровините јајца можат да останат соодветни за храна за еден месец и да се готват 10-14 дена. Ако зборуваме за складирање без фрижидер, рокот на траење на суровината се намалува на 14-20 дена и се готви на 2-3 дена.

Имено, интегритетот на школка, исто така, влијае на рокот на траење на јајцата. Ова се должи на фактот дека школка структура е порозна и поради тоа сите корисни корисни својства остануваат. Ако школка била скршена, тогаш постои голем ризик дека микробите ќе влезат внатре. Затоа, варени јајца со разбиена школка може да се чува не повеќе од 3-4 дена.

Што е рокот на траење на пилешкото јајце во фрижидер?

 1. Груб производ може да се чува 28 дена, но не повеќе.
 2. Црвената репка се чува максимум една недела.
 3. Варени во "мека" продавница за 2 дена.
 4. Украсени со термички филмски јајца, може да се чуваат 1-2 дена.
 5. Рок на траење на скршени и сурови јајца е 1-2 дена.
 6. Заварени и претходно исчистени може да се чуваат 3 дена.

Покрај тоа, не заборавајте за таков индикатор како влажност. Не треба да биде повеќе од 85%, во спротивно, времето за складирање станува пократко.

Како правилно да го чувате овој производ во фрижидер?

Рок на траење на јајцатаПрво, не ставајте го овој производ на вратите што се отвораат. Ова се објаснува со фактот дека секојпат кога ја отвараме вратата, го менуваме температурниот режим, а тоа може да влијае на рокот на траење. Најдобро е да го чувате овој производ во зеленчук и овошна комора, бидејќи температурата е најстабилна таму.

Второ, најдобро е да го чувате овој прехранбен производ во фиксна положба. За ова постојат посебни штандови со изрез под секое јајце. Покрај тоа, таков сад треба да биде добро затворена, така што јајцата да не дојдат во контакт со други производи.

Трето, тие треба да се чуваат на температура од 2 до 4 степени. И ако температурата во фрижидерот е 1-2 степени, тогаш рокот на траење може да се продолжи до 45 дена.

Како да се разбере дека тестисот е свеж?

Ако не сте сигурни за свежината на купениот производ, подобро е да направите мал тест.Постојат неколку начини за одредување на свежината на производот.

Проверете со сол

За да се спроведе мал експеримент ќе треба кујната сол, малку топла вода и еден тестис. Откако растворот е подготвен, поставете го тестот. Анализа на резултатите:

 1. Падна на дното - производот не е повеќе од една недела.
 2. Се појави глупав крај - термин повеќе од една недела.
 3. Едноставно плови во решение - терминот е повеќе од 2 недели.
 4. Ако производот се појавил - подобро е да не го користите.

Истото може да се направи едноставно со ладна вода, без солен раствор.

Проверете со тава

Ако скршивте пилешки производ во тава, а протеинот многу брзо растеше или се мешаше со жолчката, тогаш овој производ е застоен.

За да не се појават проблеми за време на пржењето, можете едноставно да го скршите јајцето во посебна плоча и да ја разгледате неговата конзистентност. Покрај тоа, треба да се обрне внимание на фактот дека свеж жолчка секогаш ќе биде конвексен.

Дефиниција со звук

Колку за чување на јајцаОвој метод е многу едноставен. Вие само треба да се тресат производот пред вашето уво. Ако не слушнете ништо, тогаш тоа е свежо.

Вреди да се одбележи дека брзината на чистење на варени јајца може да ја покаже својата свежина. Ако тие се свежи, тогаш тоа ќе биде многу тешко да се исчисти.

Како резултат на тоа, треба да се забележи дека е многу важно да се добијат информации за рокот на траење на јајцата. Инаку, можете да го отруете себе си и вашите најблиски. Покрај тоа, не заборавајте за правилата за чување на пилешко во фрижидер.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што е потребно за пилешки јајца?Што е потребно за пилешки јајца?
Рок на траење на пилешкото јајце и складирање во фрижидерРок на траење на пилешкото јајце и складирање во фрижидер
Корисни својства на сурово пилешко јајце и неговата штетаКорисни својства на сурово пилешко јајце и неговата штета
Придобивките и штетата од патките јајца. Правила за готвењеПридобивките и штетата од патките јајца. Правила за готвење
Јајца на гвинејска птици: карактеристики, бенефиции и штети, применаЈајца на гвинејска птици: карактеристики, бенефиции и штети, примена
Гуски јајца: корист и штета, ценаГуски јајца: корист и штета, цена
Опис и карактеристики на структурата на јајцата на птицитеОпис и карактеристики на структурата на јајцата на птиците
Зошто кокошките ги печат нивните јајца, што да прават во оваа ситуација?Зошто кокошките ги печат нивните јајца, што да прават во оваа ситуација?
Зошто кокошките можат да јадат нивните јајца: што да праватЗошто кокошките можат да јадат нивните јајца: што да прават
Јајце од ној: тежина на јајце од нојЈајце од ној: тежина на јајце од ној
» » Рок на траење на јајцата и услови на чување
© 2022 AjLota.com