Пилешки болести на бролери: симптоми и третман

Коко може да се разболат кокошкиВо одгледувањето на живина расите на бројлери се сметаат за најпрофитабилни и најраспространети. Всушност, бројлери се обични кокошки, кои се познати по нивната неверојатна стапка на раст, високо производство на јајца и одличен квалитет на месото. За 2-3 месеци од животот, овие птици добиваат околу 1,5 килограми тежина, што ви овозможува да растете продуктивна добиток во најкус можен рок.

Пилешки болести на бролери: симптоми и третман

Но, за да го добиете очекуваниот резултат од содржината на овие птици, важно е однапред да ги проучувате болестите на пилиња за бројка и да им дадете соодветни услови. Треба да бидете внимателни за следењето состојбата на секое пилешко во процесот на растење, бидејќи бројните хибриди се сериозно изложени на широк спектар на заразни болести, што често доведува до фатален исход и масовна смртност на добитокот.

Ако најдете чудно однесување и очигледни симптоми на болеста, важно е да ги преземете неопходните мерки што е можно поскоро. Денес ќе зборуваме за главните болести на бројлери и за особеностите на третманот во домашната средина. Ние одговориме на прашањата: зошто бројрите пискаат, срамуваат и се однесуваат чудно.

Пилешки болести на броила: Симптоми и третман

Пред да ги купите првите бројлери, треба да се запрашате: дали сум подготвен да се грижам за овие птици и да ги исполнам клучните барања за одржување. Во првите денови од животот пилешко е подложна на разни инфекции и вируси. На особено интензивен начин, ова се манифестира во текот на првиот месец од животот. Симптомите на бројлерските болести се различни и може да се претстават:

 • намален апетит;
 • слаба боја на перја;
 • летаргија;
 • апатија.

Болести на кокошки и методи на лекувањеЧестопати птиците почнуваат да свират и огорчуваат, што доведува до влошување на нивната физичка состојба. Во повеќето случаи, почетните фармери од птици не знаат како да ги третираат птиците, поради тоа што тие масовно умираат.

Значи, првите симптоми на сериозни болести може лесно да се одредат од надворешната состојба на пилешкото. Доста е редовно да врши увид сите што живеат во живината и самата куќа. Колку е побрзо проблемот да се идентификува, толку поефикасно ќе биде да се елиминира понатаму.

Што ако коковите киваат?

За почеток, треба да се обрне внимание на проблемот со кивање кокошки. Ако пилето кива, најверојатно, тој зеде вирус. Најчесто тие се настинки. Ако проблемот се влошува, третманот треба да се започне веднаш. Прво, покажете ја птицата на искусен ветеринар и спроведете дијагноза за да ја утврдите причината за болеста. Во живината куќа, затвори сите пукнатини и решавање на проблемот со влага.

Добро решение е да се инсталираат системи за вентилација и грејачи во облик на столни ламби. Овие електрични апарати подобро е да се поправи над главите на поединци, но не подолу. Многу често неправилно поставената светилка предизвикува телото на птиците да се прегрее, што ги тера да се изладат за да се оладат. Како резултат на тоа, ова доведува до остра промена на температурата и замрзнување.

Зошто кокошките кашлица и да почнат со отежнато дишење?

Следното прашање што треба да се однесува на секој почетник земјоделец и земјоделец: "зошто кокошките кашлица". Пилешкото почнува да кашла од различни причини. Како и во претходниот случај, главната причина може да биде ефектот на нацртот и нестабилната температура во конакот. Исто така проблем предизвикува влага и други катарактни фактори. За брзо и ефикасно лекување на птици, неопходно е да се инсталира сигурен систем за греење во нивното место на живеење и да се опремат отворите за вентилација. Исто така, не се мешајте со сигурни антибиотици и лекови, врз основа на витамини и корисни микроелементи.

Бројлер болести - помагање на птициВажно е да се земе во предвид фактот дека кашлица не секогаш укажува на присуство на студ. Понекогаш тоа е симптом на посериозна болест со фатален исход. На пример, ако кокошките од кокошки, ова може да се должи на присуството на вирусот на птичји грип, аспергилоза и други опасни патологии. Во овој случај, масовната смрт на добитокот е неизбежна. За да се заштитат другите лица од инфекција, важно е да ги ставите во карантин и да ги убијат инфицираните птици со отстранување на нив на правилно место, притоа следејќи ги основните правила.

Добар лек за борба против пилешка кашлица се:

 • Тетрамизол 10;
 • Байкоф;
 • Метронидазол;
 • Енроксил.

Зошто пилињата со бројлери?

И сега треба да обрнеме внимание на таков заеднички проблем како силна визи, што доведува до слабо однесување на птицата, а понекогаш и до смрт. Во основа, отежнато дишење укажува на присуство на студ во телото. За третман можете да користите различни лекови, витамини и лекови. Важно е внимателно да се проучи состојбата на кокошката, со цел да се спречат нацрти и влага. Ако видите дека еден од овие проблеми е присутен во кокошката, мора да се поправи, затворање на сите пукнатини и дупки. Нема да биде излишно да се инсталираат дополнителни системи за греење.

Кои болести може да се најдат во бројни кокошкиЗа да ја спаси птицата од симптомите на болеста, треба да се применуваат антибиотици. Како што веќе рековме, не секогаш кашлање и кивање се причина за настинки. Многу често, овие знаци укажуваат на посериозни проблеми, вклучувајќи фатални болести. За да се поштедите екстра главоболка, најдобро е да им покажете на заразените кокошки на ветеринар. Ако ја игнорирате оваа должност, животното едноставно може да умре.

Бројлерите се жртвени јагниња. Од третман?

Ако бројлерот се грижи за бројлерот, најверојатно, тоа укажува на влијанието на некоја опасна инфекција. Обрнете внимание на составот и видот на екскретите. Во случај кога леглото е светло и има нечистотии на лигавицата, најверојатно, тоа е заразна болест. За да се спречат последиците и фаталниот исход, потребно е птицата да му се обезбеди со посебно превентивно одржување и лекување, бидејќи инфекцијата може да се пренесе на други лица од стоката. Дијареа кај бројлери се манифестира со следниве болести:

 1. салмонелоза;
 2. колабицилоза;
 3. птичјиот грип.

Спречување на кокошки од заеднички болестиАко кокошките почнат да се каснуваат, проверете ја кокошарната куќа што е можно поскоро и уверете се дека ги исполнува сите санитарни и хигиенски барања. Исто така, обрнете внимание на составот и квалитетот на добиточната храна. Многу проблеми се поврзани со погрешна или неурамнотежена исхрана. Редовно извршува Дезинфекција работи во живинарската куќа и ја чисти од производите на животните на кокошки. Причината за дијареа може да биде вишок на витамини и минерални суплементи во составот на храната.

Симптоми на заболување на нозете. Течење на носот

Ако симптомите се интензивна студ, контактирајте ја ветеринарната клиника за помош. Точната и оперативна дијагностика ќе овозможи елиминирање на сериозните болести во најкус можен рок. Често обичната настинка ги покажува следните инфекции:

 1. коликиактериоза;
 2. Марекова болест;
 3. пилешко месо;
 4. птичји грип, итн.

Ако птицата не оди добро, лизга или паѓа на нозе, се препорачува да му се покаже на ветеринарот. Чудното одењето на пилешкото бројлери е главен сигнал дека таа се разболела со опасна заразна болест.Во прилог на сиромашните одењето, може да има целосно или делумно одбивање на храна и вода, слабост, летаргија. Колку побрзо ќе се обратите за помош на ветеринар, толку побрзо ќе може да се утврди степенот на лезијата и да се елиминира патологијата. Болестите на нозете може да укажуваат на болест со салмонела, рахитис, Марек инфекција.

Меѓу обичните болести кај кокошките за кокошки, слепилото зазема посебно место. Честопати птиците се заслепени на едното око, што го тера да се размислува за итен третман и трансфер на заразената индивидуа во карантин. Ако не го направите тоа на време, вирусот едноставно ќе го оштети добитокот.

Меѓутоа, покрај доброто познавање на сите болести на птиците, важно е да се проучат начини за справување со нив. Голем број заболувања доведуваат до смрт. Спречување на последиците може да биде само вистинскиот третман.

Употреба на антибиотици за болеста Колибактериоза

Ако кокошката е болна со опасна колибакториоза која може да влијае на целото население, потребно е да му се даде карантински услови и соодветна хигиена. Тоа ќе спречи понатамошно ширење на вирусот. Инаку, тоа ќе влијае на сите внатрешни органи на животните.

Симптомите на колибацилоза се манифестираат во нарушувања на дигестивниот тракт, губење на апетитот, нагло зголемување на температурата и слабо однесување на птиците.

Еден добар лек за борба против колабицилозата е антибиотици, кои се додаваат во храната во вид на прашок. Исто така заедно со антибиотици Можете да дадете витамини и минерални суплементи најмалку 1-2 пати на ден. За целосна наплата потребни се 3-4 дена.

Превенцијата бара употреба на урамнотежена храна и целосна вакцинација на стоката.

Салмонелоза. Како да се справи со болеста

Меѓу сериозните проблеми со гастроинтестиналниот тракт, салмонелозата се смета за многу честа појава. Главната карактеристика на овој вирус е способноста да се пренесува со капки во воздухот. Да обезбеди здрава добиток, инфицираните лица треба да се изолираат и да се стават во чисти, дезинфицирани состојби. Симптоми на салмонела се јавуваат во форма на потечени очи, воспаление на клоака, отсуството на соодветни апетит, пролив, отекување на стапалата, како и забавување на растот и развојот.

По утврдувањето на салмонелозата, неопходно е да се почне радикален третман, кој се спроведува со помош на курсот на фуразолидон и стрептомицин. Првично, треба да се спроведе профилакса со имунолошкиот серум.

По комплетен лек, птицата е подобро да се постигне. Ако барем една птица од добитокот се разболи, целата добиток треба да се пие со решение на левомицетин.

Аспергилоза

Таквиот вирус го оштетува респираторниот систем на младите бројлери. Се смета дека е многу опасно и агресивна болест која се манифестира во форма на влошување на апетит, безволност и апатија изглед, кашлање и кивање, и така натаму. Д.

За да се спаси птицата од инфекција, неопходно е да се користат скапи антибиотици, кои ги пропишува обучен специјалист од ветеринарната клиника. Главните карактеристики на превенцијата се дезинфекција дела внатре во куќата и подобрување на основните услови за живеење. Многу често, причината за болеста е нацрти, влага и други агресивни влијанија од околината. Куќите на бролерите треба да бидат соодветно изолирани со користење на системите за греење и вентилација.

Рахитис

Како да се третираат бројни кокошки од различни болестиВо случај на рахитис, пилешкото треба да биде изолирано од други лица. Најчесто тие се погодени од млади бројлери, а главната причина е недостигот на калциум и витамин Д во телото. Симптомите се различни и најчесто се застапени со забавување на растот и развојот, угнетувањето, апатията и влошувањето на апетитот.

За време на третманот и профилактичките мерки, се користат витамини и минерални суплементи. Во храната е мода да се додадат премикси базирани на калциум и други супстанции.

Внимателно почитувајте ги основните услови во однос на хигиената и условите за одржување. Не можете да задржите повеќе од едно младо животно во кафезот. Важно е да се оди на птицата на улица и да се нахрани со избалансирана храна. Во овој случај, веројатноста за брз и ефикасен лек ќе биде максимална.

Големи сипаници

Многу пилешки породи се заразени со пилешко месо. Бројлерите се изложени на инфекција на особено интензивен начин. Самиот вирус пренесени од глодари и паразити на кожата, и поради неговата извонредна виталност и способност да се прилагодат на условите на животната средина, таа брзо мутира и мутира. Оваа болест може да доведе до оштетување на внатрешните органи и мукозната мембрана на очите.

Можете да ги лекувате овчи сипаници во рана фаза, па не убивајте заразени лица. Доста е да се направи бројни терапевтски мерки со помош на глазолин, борна киселина, раствор за фурацилина, итн. Меѓу задолжителните превентивни цели - дезинфекција и чистење на куќата.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Пилешки бројлери: што да се хранат и како да растат домаПилешки бројлери: што да се хранат и како да растат дома
Мешани сточна храна за бројлери и нивно производствоМешани сточна храна за бројлери и нивно производство
Зошто се презирале бројлери, што да прават и како да се лекуваатЗошто се презирале бројлери, што да прават и како да се лекуваат
Одгледување и одржување на бролери во боја и опис на нивниот вид со сликаОдгледување и одржување на бролери во боја и опис на нивниот вид со слика
Респираторна микоплазмоза кај симптомите и третманот на пилешко пилешкоРеспираторна микоплазмоза кај симптомите и третманот на пилешко пилешко
Бројни заболувања: симптоми на болест, третман, сликаБројни заболувања: симптоми на болест, третман, слика
Кокошки кокошки: хранење, нега и условиКокошки кокошки: хранење, нега и услови
Кокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоциКокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоци
Инструкции за употреба на енрофлон за птициИнструкции за употреба на енрофлон за птици
Бройлери Cobbs 500: опис и описБройлери Cobbs 500: опис и опис
» » Пилешки болести на бролери: симптоми и третман
© 2022 AjLota.com